Vlada: pomilovanje se ubuduće ne bi moglo primjenjivati na pedofile i dilere droge

ZAGREB, 23. kolovoza 2007. (Hina) - Izmjenama Zakona o pomilovanju koje je danas utvrdila Vlada, pomilovanje se ubuduće ne bi moglo primjenjivati na pedofile i dilere droge.

Premijer Ivo Sanader naglasio je da se uskratom pomilovanja toj kategoriji zločinaca želi pojačati zaštita psihičkog i fizičkog integriteta djece.

Vlada ističe da se ponuda droga u posljednjih nekoliko godina povećala i postala raznovrsnija, te da broj kazneno prijavljenih za njezinu zloporabu kontinuirano raste, kao i broj novih ovisnika.

Kad je riječ o pedofilima, Vlada ističe da je riječ o počiniteljima kaznenih djela usmjerenih prema najizloženijoj i najosjetljivijoj društvenoj skupini.

"Riječ je o najgorim zločincima, prema kojima treba postupati bez milosti", ocijenila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Predstavljajući program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja za četverogodišnje razdoblje, Kosor je naglasila kako je, uz 150.000 kuna poticaja novim braniteljskim zadrugama, Vlada predvidjela dodatnih 50.000 kuna za zadruge koje su do sada ostvarile posebno dobre rezultate.

Kroz predloženi program razvoja usluga za starije osobe, Vlada će i u idućem četverogodišnjem razdoblju nastaviti otvarati nove dnevne boravke za starije, u kojima će i dalje zapošljavati najteže zapošljivu skupinu žena.

Vlada je Saboru predložila da 2008. proglasi Godinom Marina Držića, u povodu 500. obljetnice njegova rođenja.

Premijer Sanader ocijenio je kako je riječ o "čovjeku koji je u Hrvatskoj, ali i šire, bio i ostao ime na koje možemo biti ponosni".

Najavio je da će se Držićeva godina, među ostalim, obilježiti međunarodnim simpozijem i izdavanjem knjige koja će sadržavati sve prijevode Držićeva "Dunda Maroja", među kojima su i oni na kineskom i svahiliju.

Hrvatskoj pošti Vlada predlaže da 500. obljetnicu Držićeva rođenja obilježi izdavanjem prigodne marke, a HNB-u da izda zlatnik s Držićevim likom.

Vlada je donijela odluku i da se u Vukovaru osnuje konzervatorski odjel Ministarstva kulture, koji bi trebao pomoći obnovi i zaštiti kulturne baštine u području poharanom ratom.



Pisane vijesti