Vlada predlaže pooštravanje kazni za podmetanje požara

Vlada je danas utvrdila prijedloge izmjena dvaju zakona kojima su predviđene veće novčane i zatvorske kazne za podmetanje požara i kazneno djelo ugrožavanja imovine i života općeopasnom radnjom.

ZAGREB, 23. kolovoza 2007. (Hina) - Vlada je danas utvrdila prijedloge izmjena dvaju zakona kojima su predviđene veće novčane i zatvorske kazne za podmetanje požara i kazneno djelo ugrožavanja imovine i života općeopasnom radnjom.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izvijestio je da je od 1. lipnja u Hrvatskoj ugašeno 912 požara, od kojih su se dva proširila s područja susjedne BiH.

Opožarena je površina od 12.835 hektara, a policija je kazneno prijavila pet nepoznatih i 21 poznatog počinitelja.

S obzirom na velike štete prouzročene požarima, Vlada predlaže da se kroz izmjene Zakona o zaštiti od požara novčana kazna za izazivanje požara sa sadašnjih 3.000 kuna do 10.000 kuna poveća na 10.000 kuna do milijun kuna, dok zatvorska kazna za isto djelo ostaje 30 do 60 dana.

Kazna za izazivanje požara iz nehaja sa sadašnjih 3.000 kuna do 10.000 kuna povećat će se na 10.000 kuna do 50.000 kuna.

Izmjenama Kaznenog zakona, kazneno djelo ugrožavanja imovine i života opasnom radnjom bi se, umjesto sa sadašnjih šest mjeseci do pet godina, kažnjavalo zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Osoba koja požar podmetne u blizini naseljenog mjesta, na području nacionalnog parka ili parka prirode, umjesto sa sadašnjih jedne do osam godina, kažnjavala bi se s tri do deset godina zatvora.

Oni koji takvo djelo počine iz nehaja kažnjavat će se isključivo zatvorskom kaznom, od šest mjeseci do pet godina.

Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je takvo pooštrenje kazni javnost očekivala od Vlade.

Vlada je odlučila da će 473.633 kune iz proračunskih rezervi dati gradu Dubrovniku, kako bi se obnovile kuće obitelji Gleđa i Mustahinić, izgorjele u požaru na dubrovačkom području.

S 1,1 milijuna kuna iz proračunskih rezervi pokrit će se i polovica štete nastale u olujnom nevremenu koje je u ponedjeljak poharalo Slatinu.

Kirin i ministrica pravosuđa Ana Lovrin novinare su izvijestili da Vlada radi na zakonskim izmjenama na temelju kojih bi se učestali teški prekršaji u prometu kažnjavali određenim kaznama koje su sada propisane Kaznenim zakonom, poput oduzimanja vozila.

Naglasili su da će se time pokušati preventivno spriječiti kaznena djela u prometu.

Vlada je danas utvrdila i prijedlog izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, koje bi trebale ubrzati postupak upisa u zemljišne knjige.

Predviđeno je brisanje hipoteka starijih od 25. prosinca 1958. bez amortizacije, a rok amortizacije u slučajevima u kojima 30 godina nije pronađeno ovlaštenje ili pravni sljednik skratit će se sa sadašnjih godinu dana na 30 dana.



Pisane vijesti