Vlada prihvatila uredbe o izračunu pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_prihvatila_uredbe_o_izracunu_pomoci_izravnanja_za_decentralizirane_funkcije.jpg

ZAGREB, 15. siječnja 2009. (Hina) - Država je povećala sredstva za pomoć jedinicama područne i lokalne samouprave za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi te za vatrogastvo.

Hrvatska je Vlada, naime, danas prihvatila više uredbi o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije, a prema pregledu sredstava po županijama u ovoj će se godini za te namjene izdvojiti ukupno 2,8 milijardi kuna.

Prema riječima ministra financija Ivana Šukera, pomoć za osnovno školstvo povećat će se za 5,13 posto, na nešto više od milijardu kuna, a za srednje za 10,75 posto, na oko 534 milijuna kuna.

Tako će jedinice lokalne i područne samouprave za školstvo dobiti ukupno oko 1,6 milijardi kuna, što je 6,97 posto više nego lani.

Po Šukerovim riječima, za socijalnu skrb decentralizirana će se sredstva povećati za 6,84 posto (na ukupno oko 380 milijuna kuna) i to za ogrjev i staračke domove.

Za javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva država će decentralizirati 342,7 milijuna kuna, što je povećanje od 6,84 posto.

Šuker je objasnio da su na terenu uočeni problemi s financiranjem dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa će im država povećati davanja kako bi se na vrijeme pripremili za protupožarnu sezonu.

Vlada je danas prihvatila darovnicu Grada Knina, koji je u državno vlasništvo prenio 385 stanova na području Knina i Golubića, kako bi ih korisnici mogli otkupiti po istim uvjetima po kojima se otkupljuju stanovi u državnom vlasništvu.

S pet milijuna kuna iz državnog proračuna Vlada je odlučila podmiriti dio troškova za legalizaciju romskog naselja Parag u međimurskoj općini Nedelišće.

Odlukom Vlade objedinit će se poslovi pohrane drugog primjerka državnih matica, knjiga državljana i replike podataka popisa birača, a vodit će ih isključivo Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama.

Tako će se svim velikim korisnicima državne uprave omogućiti da uđu u podatke kako bi se građane prestalo maltretirati da donose ove ili one dokumente, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Saboru je Vlada uputila prijedlog zakona o osnivanju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo koja će objediniti niz postojećih ustanova, od primjerice zavoda za tlo, za voćarstvo, za vinogradarstvo i sl., a koje ukupno imaju 135 zaposlenih.

Za funkcioniranje centra koji će se osnovati iz proračuna će se izdvojiti dva milijuna kuna.



Pisane vijesti