Vlada: prodaja dionica Ine pod povoljnijim uvjetima zaposlenicima od 16. listopada

ZAGREB, 12. listopada 2007. (Hina) - Prodaja dionica Ine pod povoljnijim uvjetima sadašnjim i bivšim zaposlenicima te tvrtke počet će 16. listopada, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Zaposlenicima Ine pod povoljnijim uvjetima prodaje se sedam posto dionica (700.000 dionica) hrvatske naftne kompanije.

Prema riječima ministra financija Ivana Šukera u toj će privatizaciji sudjelovati 45.128 sadašnjih i bivših radnika Ine.

Prodaja će se odvijati u dva kruga, u prvom, od 16. do 29. listopada, zaposlenici Ine dionice će moći kupiti po cijeni od 1.690 kuna na koju se obračunava pet posto osnovnog popusta, te još po jedan posto za svaku godinu radnog staža.

Inini zaposlenici koji su u Ini radili manje od godinu dana imat će pravo kupiti do najviše osam dionica, a zaposlenici s više od jedne godine staža, uz tih osam, pravo na kupnju još deset dionica.

Samo ako ostane dionica iz prvog kruga ići će se na drugi krug, od 5. do 14. studenog, a u tom će se krugu dionice prodavati po cijeni od 1.690 kuna bez popusta.

Kako bi se spriječile pojave torbarenja punomoćima uočene u javnoj ponudi HT-a, pobliže će se regulirati pitanje davanja punomoći.

Tako će punomoćnik kojemu je zaposlenik Ine izdao specijalnu punomoć dokumentaciju podnositi isključivo u korist i za račun zaposlenika, obrazac će biti sastavni dio dokumentacije, a na ovjeru će se primjenjivati odredbe o ovjeri.

Ministar Šuker objašnjava da će se punomoći moći davati samo za opravdane slučajeve, kao što su primjerice bolest, odnosno u slučajevima nemogućnosti da zaposlenik to sam fizički obavi.

Vlada je danas usvojila i Saboru uputila nacionalni program željezničke infrastrukture za razdoblje 2008.-2012. kojim je predviđeno u tom petogodišnjem razdoblju u osuvremenjivanje, izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture utrošiti 18,05 milijardi kuna.

Prema programu, većina sredstava, gotovo 16 milijardi kuna, osigurat će se u državnom proračunu, a po nešto više od milijardu kuna iz pretpristupnih fondova EU i ostalih izvora.

Procjenjuje se da će željeznički promet u Hrvatskoj do 2020. biti povećan do 50 posto. Želimo to vrijeme dočekati spremni i kada je u pitanju restrukturiranje i željeznička infrastruktura, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Resorno Ministarstvo poljoprivrede s ukupno 16 milijuna kuna sufinancirat će otkup maslina, odnosno maslinovog ulja.

Ministarstvo će otkup djevičanskog maslinovog ulja sufinancirati s 3 kune po kilogramu, uz uvjet da minimalna otkupna cijena bude 33 kune po kilogramu, a ekstra djevičanskog sa 7 kuna, uz minimalnu otkupnu cijenu od 40 kuna.

Vlada je danas prihvatila i program psihosocijalne pomoći na dječjim onkološkim odjelima, te odlučila o kupnji 67 stanova za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, za što je osigurano 43,5 milijuna kuna.



Pisane vijesti