Vlada raspisala javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari

Slika /Vijesti/2014/Rujan/25 rujna/DSC_6904.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako je riječ o investiciji vrijednoj minimalno 100 milijuna eura. Kada investitor stekne sve potrebne dozvole, rok za izvedbu projekta je 48 mjeseci.

Ministar turizma Darko Lorencin, na konferenciji za novinare, dodatno je pojasnio Odluku o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka, donesenu na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske. „Došli smo do jedne visoke faze ovog kompleksnog projekta“, izvijestio je ministar Lorencin, pojasnivši da je napravljen čitav niz radnji koje su „nevidljive“ i opsežne i koje je trebalo poduzeti kako bi investitor dobio čistu nekretninu.

Ministar Lorencin naveo je da je bilo potrebno ispoštovati nekoliko zakonskih podloga kako bi se projekt doveo do ove trenutne faze. Radi se o Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Uredbi o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske te Uredbi o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru.

Nadalje, pojasnio je ministar kako se sukladno Prostorno planskoj dokumentaciji planira izgradnja novih hotela s 1600 smještajnih jedinica kategorije 4 i 5 zvjezdica.

Podsjetio je da je u prvom krugu natječaja koji je raspisan 16. siječnja 2014. godine Pismo namjere dalo šest investitora. „Važno je napomenuti da u drugoj fazi natječaja mogu sudjelovati svi zainteresirani“, kazao je ministar, istaknuvši da su planirana ulaganja u ovaj projekt 100 milijuna eura, ovisno o proizvodu i konceptu koji će investitori predložiti. Radi se o Ugovoru o pravu građenja i zakupu na 99 godina. Kriteriji za odabir ponuda bit će visina naknade za pravo građenja, visina naknade za zakup hotela Grand te visina naknade za koncesiju na pomorskom dobru. „Ukoliko budemo imali istih ponuda, pored visine ulaganja, ključno za daljnji odabir bit će vrsta i kvaliteta ulaganja i brand pod kojim će projekt u budućnosti funkcionirati“, pojasnio je ministar Lorencin. Dodatni kriteriji su: plan i intenzitet zapošljavanja, doprinos razvoju okruženja i održivi razvoj i nove tehnologije.

Govoreći o uvjetima za investitore, ministar je naglasio da su ključni iskustvo i reference, s obzirom na značaj projekta Kupari, ne samo za Župu dubrovačku, već i za grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i turizam Republike Hrvatske. „Iz tog razloga želimo dobiti ponuditelja odnosno zajednicu ponuditelja od kojih barem jedan ima iskustvo u upravljanu i vođenju hotela razine pet zvjezdica, dokaz o financijskoj sposobnosti i Poslovni plan za razdoblje od 10 godina“. Kada investitor stekne sve potrebne dozvole, rok za izvršenje projekta je 48 mjeseci, odnosno četiri godine.

Na kraju, ministar Lorencin naveo je da su za provođenje ove Odluke zaduženi: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Državni ured za upravljanje državnom imovinom te Općina Župa dubrovačka.
 
 

Pisane vijesti

Dokumenti