Vlada razmatra kako poboljšati kazneno procesno zakonodavstvo i učiniti rad svih tijela učinkovitijim

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/20 prosinca/DSC_6422.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na aktualne teme. 

Još je jednom u ime Vlade izrazio sućut i žaljenje povodom smrti dječaka Gabrijela Bebića u Metkoviću  njegovoj obitelji. Dodao je kako očekuje, slijedom aktivnosti koje je poduzelo Ministarstvo zdravstva, da se točno utvrde razlozi tragedije.

Osvrnuo se i na slučaj, kako je rekao, strašnoga nasilja u Zadru prije nekoliko mjeseci  koji je opravdano zgrozio hrvatsku javnost. Naglasio je da je unatoč tome što je cijeloj javnosti razvidno, s obzirom na videosnimke koje postoje, o kakvom se teškom kaznenom djelu radi te dokazi nedvojbeno mogu biti vidljivi svima, došlo do zlorabljenja procesnih mogućnosti i do činjenice da je protekao zakonski rok o maksimalnom trajanju pritvora, što je dovelo do ogorčenja javnosti i zabrinutosti.

Stoga Vlada razmatra kako poboljšati kazneno procesno zakonodavstvo i ujedno učiniti rad svih tijela puno učinkovitijim u ovakvim slučajevima, kako bi se oni izbjegli u budućnosti.

Od ostalih tema izdvojio je 7. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana jučer u Pakracu. Zahvalio je na snažnom doprinosu svih resora. Istaknuo je da je od 18,5 milijardi kuna koje su u ovom financijskom okviru namijenjene za Slavoniju, do sada ugovoreno 8,5 milijardi kuna.
„Nakon skoro dvije godine rada ovoga Savjeta razvidna poboljšana dinamika prijavljivanja i realizacije projekata. Jasno je vidljivo da će Projekt Slavonija ostvariti onaj ključni politički cilj, a to je smanjivanje nejednakosti u razvoju u pojedinim dijelovima Hrvatske, a osobito u nizu slavonskih županija“, poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je da napor koji Vlada poduzima na području ravnomjernijeg regionalnog razvoja treba poboljšati demografsku i gospodarsku sliku, socijalne standarde, infrastrukturu i učiniti život u Slavoniji boljim i kvalitetnijim.

Ovoga tjedna održana je i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj se razgovaralo o odnosima sa susjednim zemljama, pitanju migracija, planu rada sigurnosno-obavještajnih službi te ostalim relevantnim temama.

Od međunarodnih tema, predsjednik Vlade izdvojio je sastanak Europskoga vijeća i sastanak na vrhu Europa-Afrika. Na Europskome vijeću, istaknuo je, ključna je tema bio Višegodišnji financijski okvir te daljnji nastavak razgovora o Brexitu.

Najavio je da će Vlada danas donijeti odluku o novih 50.000 radnih dozvola na temelju procjena gospodarskih subjekata o potrebnom broju radnika kako bi se mogli pripremiti za građevinsku i turističku sezonu i kako bi se osigurao nastavak gospodarskog rasta.

To ne znači da svi oni koji su trenutno nezaposleni, a njih ima negdje više od 144.000, nemaju svoju šansu na tržištu rada, naglasio je premijer Plenković dodavši kako se poduzimaju brojne mjere za zapošljavanje onih koji su dulje vrijeme nezaposleni i onih koji traže prvi posao kroz različite programe kao što su „Od mjere do karijere“, „Zaželi“ itd.

Podsjetio je da su jučer isplaćene božićnice zaposlenicima državnih i javnih službi.
„Još jednom u našem mandatu ispunjavamo obveze koje imamo prema našim zaposlenicima i na taj način pokazujemo da ova Vlada vodi odgovorno javne financije i da smo se fiskalno konsolidirali“, poručio je na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade.

Pisane vijesti