Vlada RH prihvatila Izvješće o stanju u sektoru industrije željeza i čelika u Republici Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 20. svibnja 2011. godine donijela je Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o stanju u sektoru željeza i čelika, vezano za pripreme za članstvo u Europskoj uniji i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kojim se definiraju buduće aktivnosti Vlade u pogledu osiguravanja uvjeta za razvoj industrije željeza i čelika u Republici Hrvatskoj.

Ovim Zaključkom se industrija željeza i čelika prepoznaje kao industrijska grana od strateškog značaja za nacionalno gospodarstvo. Vlada RH će sa ciljem poticanja razvoja ove industrije preispitati uvjete pod kojima se uvoze proizvodi od željeza i čelika u Republiku Hrvatsku.

Jednako tako Vlada RH će poduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti u svrhu stvaranja uvjeta za povećanje izvoza, a osobito uklanjanja antidampinških pristojbi te možebitnih drugih prepreka povećanju izvoza.

Imajući u vidu potrebna značajna ulaganja u ovu industriju, a s ciljem zaštite okoliša i uvjeta života građana na području na kojem se ovakva industrija nalazi, Vlada RH poziva poduzetnike iz ovog sektora da poduzmu odgovarajuće mjere i ulaganja sa svrhom uvođenja novih tehnologija ili modernizacije postojećih kojima se povećavaju standardi zaštite okoliša, osigurava ušteda energije i potiču razvojno-istraživačke aktivnosti u ovom sektoru.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva će u narednom razdoblju izraditi Program potpora za ove industrije sukladno važećim propisima o dodjeli državnih potpora i pravnoj stečevini EU, a na koji će se moći prijaviti svi zainteresirani poduzetnici iz ovog sektora, za što će Vlada izdvojiti 50 milijuna kuna.

Za provedbu Zaključka zadužuje se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.



Pisane vijesti