Vlada s predsjednicima sindikalnih središnjica

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_s_predsjednicima_sindikalnih_sredisnjica.jpg

ZAGREB, 25. rujna 2007. (Hina) - Sindikalne središnjice u idućih će se 60 predizbornih dana suzdržati od organiziranja prosvjeda i štrajkova, kako time ne bi pogodovali bilo kojoj političkoj opciji, dogovoreno je danas na redovitom sastanku predsjednika Vlade Ive Sanadera sa čelnicima sindikalnih središnjica.

Taj je prijedlog sindikalne strane u ime središnjica iznio sadašnji koordinator Ozren Matijašević, tumačeći ga željom sindikata da "ne daju vjetar u leđa bilo kojem od političkih takmaca".

No, za to vrijeme resorni ministri trebaju ispred stranačkih aktivnosti staviti vođenje dijaloga i radnih sastanaka sa socijalnim partnerima tamo gdje postoje problemi, a ako takvih sastanaka ne bude, ili budu samo gubljenje vremena, sindikati će pribjeći svim potrebnim aktivnostima, objasnio je Matijašević.

Zadovoljstvo današnjim dogovorom sa sindikatima izrazio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, priznavši da prosvjedi u predizborno vrijeme sigurno ne idu u prilog vladajućima, a prijedlog sindikata da se suzdrže od industrijskih aktivnosti ocijenio je korektnim i partnerskim, kakav je njihov odnos i dosad bio.

Sindikalne središnjice danas su također jednoglasno zaključile da u predizborno vrijeme svojim istupima neće preferirati ni jednu političku opciju, nego će samo pozivati svoje članstvo da izađe na izbore.

Na novinarsko pitanje hoće li se do izbora rješavati pitanje Zakona o minimalnoj plaći i radnog vremena u trgovinama nedjeljom, Polančec je kazao kako su to prevažne teme da bi se riješile u tako kratkom roku, te će ostati za rješavanje nakon formiranja nove Vlade.



Pisane vijesti