Vlada: Saboru na usvajanje novi zakon o azilu

Novi zakon uz ostalo predviđa da tražitelji azila imaju pravo i na srednjoškolsko, ne samo osnovnoškolsko obrazovanje, kao i da nakon godinu dana čekanja na azil mogu dobiti pravo na rad. Zakonom se jamči i supsidijarna zaštita osobama koje nisu dobile azil, a ne mogu se vratiti u svoju domovinu zbog humanitarnih razloga.

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Stranci koji u Hrvatskoj zatraže azil, a MUP im zahtjev odbije, moći će se žaliti Povjerenstvu za azil koje se kani osnovati novim zakonom o azilu, prijedlog kojega je hrvatska Vlada danas uputila Saboru na konačno donošenje.

Vlada je, naime, prihvatila primjedbe saborskih zastupnika iz prvog čitanja da o žalbi ne bi trebao odlučivati samo Upravni sud, već da je potrebno osnovati posebno tijelo koje bi, nakon MUP-a u prvom stupnju, rješavalo žalbe u drugom stupnju.

Tako bi u drugom stupnju odlučivalo Povjerenstvo za azil, a sudska zaštita ostvarivala bi se pred Upravnim sudom.

Novi zakon uz ostalo predviđa da tražitelji azila imaju pravo i na srednjoškolsko, ne samo osnovnoškolsko obrazovanje, kao i da nakon godinu dana čekanja na azil mogu dobiti pravo na rad.

Zakonom se jamči i supsidijarna zaštita osobama koje nisu dobile azil, a ne mogu se vratiti u svoju domovinu zbog humanitarnih razloga.

Zakon azilantima jamči pravo na boravak u Hrvatskoj, osiguranje osnovnih životnih uvjeta i smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje školovanje, novčanu i besplatnu pravu pomoć, humanitarnu pomoć, pravo na rad te slobodu vjeroispovijesti i vjerski odgoj djece.

Azil, po riječima ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, a temeljem usklađivanja s propisima EU, više nije pravo koje se priznaje, nego zaštita koja se odobrava strancu.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja u prošloj godini, koji trenutno raspolaže imovinom u iznosu višem od 3,7 milijardi kuna.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor podsjetila je da je još ranije odlučeno da se realiziraa dobit od 59,7 milijuna kuna isplati, dok se nerealizirana dobit od oko 860 milijuna kuna neće isplaćivati.

Vlada je odlučila novčano pomoći općine i gradove u ublažavaju posljedica elementarnih nepogoda prijavljenih u prosincu prošle i ožujku ove godine - 1,5 milijuna kuna dobit će 22 grada i općine, a 1,3 milijuna kuna ide za sanaciju klizišta zemljišta u općini Dugi Rat.

Vlada je odlučila i 36 milijuna kuna viška prihoda Hrvatske agencije za telekomunikacije uložiti u razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu na područjima posebne državne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima te na otocima.



Pisane vijesti