Vlada: Saboru na usvajanje novi Zakon o zaštiti potrošača

ZAGREB,28. lipnja 2007.(Hina) - Sudski sporovi između trgovaca i potrošača ubuduće bi se mogli rješavati i izvan suda, predviđa to konačni prijedlog novoga Zakona o zaštiti potrošača koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Osim mogućnosti izvansudskog rješavanja sporova, kao bitna novina u odnosu na prvo saborsko čitanje tog zakonskog prijedloga predviđa se i da osnovna znanja o pravima i obvezama iz područja zaštite potrošača budu unesena u obrazovne programe osnovnih i srednjih škola.

Novina je i da Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača više ne bi potpadalo pod Ministarstvo gospodarstva, već bi se ustanovilo kao savjetodavno tijelo Vlade i bilo pod njezinom nadležnošću.

Vlada je Saboru uputila i konačni tekst Zakona o udomiteljstvu, u kojemu se, kao novina u odnosu na prvotni prijedlog, udomiteljima odraslih dopušta skrb nad četiri štićenika, dok za udomitelje djece ostaje ograničenje do tri štićenika.

Udomitelj može biti osoba koja je na dan podnošenja zahtjeva za dobivanje dozvole za obavljanje udomiteljstva starija od 21 godine i mlađa od 60 godina života, osim kada se radi o srodničkoj obitelji.

Dobna razlika između udomitelja i udomljenog djeteta ne bi smjela biti manja od 20 godina, niti veća od 50 godina, osim kada se radi o srodničkoj obitelji.

U odnosu na prvo saborsko čitanje zakona, ukida se odredba po kojoj udomitelji moraju imati završenu srednju školu, a dozvola za obavljanje udomiteljstva izdavala bi se na rok od tri godine, uz mogućnost da se po isteku tog roka može obnoviti.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, također u konačnom prijedlogu, po kojima bi pravo na naknadu do zaposlenja tjelesno ili mentalno oštećena te psihički bolesna osoba mogla koristiti nakon završetka osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, a najranije s navršenih 15 godina života (prvotno je predloženo tek nakon srednjoškolskog obrazovanja).

Status roditelja njegovatelja po konačnom bi prijedlogu osoba mogla dobiti i nakon punoljetnosti djeteta.



Pisane vijesti