Vlada: Saboru upućen konačni prijedlog zakona o gradnji

ZAGREB,20. lipnja 2007.(Hina) - Vlada je s današnje sjednicu Saboru uputila konačni prijedlog zakona o gradnji, koji, usklađen s direktivama EU, pojednostavljuje gradnju i smanjuje administrativne prepreke.

Resorna ministrica Marina Matulović Dropulić istaknula je da bi se obiteljske kuće do 400 četvornih metara i poljoprivredni objekti gradili na temelju rješenja o uvjetima gradnje i glavnom projektu, pa za gradnju više ne bi trebalo ishoditi i građevinsku i lokacijsku dozvolu.

Lokacijsku bi dozvolu, uz potvrdu za glavni projekt, trebalo imati za gradnju većih objekata, primjerice stambenih i poslovnih objekata te hotela, dok bi se za gradnju najvećih objekata (rafinerije, autoceste, tvornice) moralo ishoditi i građevinsku i lokacijsku dozvolu, a uporabna bi se dozvola posebno odobravala za objekt i za uvjete zaštite okoliša.

Ispunjavanje tih okolišnih uvjeta provjeravalo bi se svakih pet godina.

Zakon omogućuje lokalnim jedinicama da provode urbanu komasaciju i tako bolje rasporede građevinske čestice na svom području, te smanjuje broj lokalnih prostornih planova.

Saboru su, također u konačnom prijedlogu i usklađene s propisima EU, upućene izmjene Zakona o elektroničkim medijima, kojima se propisuje da nakladnik elektroničkog medija može biti i fizička osoba.

Trajanje prijenosa spotova za veletrgovinu i oglašavanje ograničilo bi se do 12 minuta u jednom satu programa za sve nakladnike.

Zakonom se predlaže osnivanje agencije za elektroničke medije, dok bi Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija bio dio te agencije, a Vijeće za elektroničke medije imalo bi status upravnog vijeća agencije.

U drugo saborsko čitanje upućene su izmjene Zakona o obrani, po kojima bi Sabor mogao, na prijedlog Vlade odlučiti o nepozivanju novaka na obvezno služenje vojnog roka, te izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, koje dosadašnji rok od dvije godine, koliko mora proteći od povratka hrvatskog vojnika iz mirovne misije do odlaska u novu misiju, smanjuje na jednu godinu.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o žičarama za prijevoz osoba - koncesije za pravo upravljanja i korištenja dobivale bi se javnim natječajem, a za uspinjače bi se davale na rok do 99 godina, za visoke žičare do 50, a za vučnice do 30 godina.

Vlada je izmijenila Uredbu o kriterijima za dodjelu i visini državnih potpora male vrijednosti malim otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, pa je sadašnja potpora od 750 tisuća kuna udvostručena.

Saboru su na usvajanje upućeni konačni prijedlozi zakona o audiovizualnim djelatnostima i muzejima Ivana Meštrovića, te prijedlog akcijskog plana 2007.-2010. "Znanstvena i tehnologijska politika RH", a na potvrđivanje Međunarodna konvencija protiv dopinga u športu.



Pisane vijesti