Vlada Saboru uputila izmjene Zakona o elektroničkim medijima

Prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, koji je na današnjoj sjednici utvrdila Vlada, predviđa da se televizijskim nakladnicima koji emitiraju program s elementima govora mržnje ili program koji može ugroziti fizički i mentalni razvoj djece može privremeno zabraniti emitiranje.

ZAGREB,5. travnja 2007.(Hina) - Prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, koji je na današnjoj sjednici utvrdila Vlada, predviđa da se televizijskim nakladnicima koji emitiraju program s elementima govora mržnje ili program koji može ugroziti fizički i mentalni razvoj djece može privremeno zabraniti emitiranje.

Predloženi tekst predviđa i ograničavanje oglašivanja i teletrgovine na najviše 12 minuta po satu, a prijenosi reklamnih spotova u dnevnom vremenu emitiranja programa ne bi smjeli sudjelovati s više od 15 posto.

Određuje se udio vlastite proizvodnje od 20 posto za radijske nakladnike, a televizijskim nakladnicima propisuje se najmanji udio od 10 posto vanjske produkcije na godinu.

Predloženo je i osnivanje neovisne i samostalne Agencije za elektroničke medije, a regulatorno tijelo u području elektroničkih medija bit će vijeće te agencije.

Vlada Saboru predlaže i potvrdu Europske konvencije za zaštitu audiovizualne baštine, kojom se uvodi obveza pohrane audiovizualnog materijala svih proizvođača filmova, te potvrdu Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo.

Vlada predlaže i potvrdu Kyotskog protokola uz Okvirnu konvenciju UN-a o promjeni klime. Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić upozorila je da se Hrvatska obvezala na petpostotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2012. Najveći će se trud u tom smjeru morati uložiti u energetici, koja u ukupnoj emisiji stakleničkih plinova sudjeluje s više od 74 posto.

Ministrica je naglasila da je primjena predloženih standarda već počela gradnjom vjetroelektrana i proizvodnjom biodizela. Najavila je da će uskoro biti donesen zakon o uporabi biodizela



Pisane vijesti