Vlada: Smanjile se liste čekanja na dijagnostičke i terapijske preglede

Liste čekanja za dijagnostičke i terapijske preglede tijekom prošle godine su se bitno smanjile, ali problem dugotrajnog čekanja i dalje je najveći u kardiokirurgiji i za ugradnju proteza za kuk, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Neven Ljubičić.

ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - Liste čekanja za dijagnostičke i terapijske preglede tijekom prošle godine su se bitno smanjile, ali problem dugotrajnog čekanja i dalje je najveći u kardiokirurgiji i za ugradnju proteza za kuk, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Najavio je da će se, osnivanjem novih centara u Osijeku i Splitu, riješiti problem u kardiokirurgiji, dok se liste čekanja na ugradnju ortopedskih pomagala kane smanjiti ulaganjem 15 milijuna kuna za modernizaciju i opremanje Klinike za ortopediju u Lovranu.

Modernizacija, s kojom se danas suglasila i Vlada, trebala bi, kaže ministar, biti dovršena u rujnu, a podrazumijeva proširenje smještajnih kapaciteta i četiri nove operacijske dvorane (sedam milijuna kuna za građevinske radove), dok će se na opremu utrošiti osam milijuna.

Vlada je danas odlučila i o objavi Međunarodnog sporazuma o maslinovom ulju i konzumnim maslinama iz 2005., a kojega je Hrvatska potpisala 23. prosinca 2005.

Premijer Ivo Sanader izvijestio je pritom da je provedbom operativnog programa podizanja trajnih nasada u posljednje tri godine za četiri tisuće hektara povećana površina maslinika, a proizvodnja maslinovog ulja sa 42.000 hektolitara u 2004. na 58.000 hektolitra u 2006.

To su dobri pokazatelji, ali ne možemo biti zadovoljni, jer Hrvatska je još koncem 19. stoljeća imala puno višepovršina pod vinogradima i maslinicima, kazao je.

Prije ulaska u EU želimo, uz potporu države, podići što više vinograda i maslinika, kazao je premijer pozivajući sve - od Istre do Prevlake - da se uključe u program podizanja trajnih nasada, s obzirom i na povoljne kreditne aranžmane putem HBOR-a i HAMAG-a.

Uredbom je Vlada danas odlučila osnovati i Agenciju za borbu protiv dopinga u sportu, kao specijaliziranu javnu ustanovu za praćenje i provedbu međunarodnih konvencija protiv dopinga u sportu.

Tu je prigodu premijer iskoristio i da čestita hrvatskim rukometašima koji su na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj osvojili peto mjesto.

"Svima nam je žao što nisu prošli dalje, ali pokazali su sportski duh i fair play", kazao je Sanader.

Vlada je danas odlučila i o kriterijima i raspodjeli ukupno 179 milijuna kuna koliko će se u ovoj godini, kao dio prihoda od igara na sreću, raspodijeliti za programe organizacija koje promiču razvoj sporta, bave se problemima osoba s invaliditetom, socijalnom i humanitarnom djelatnošću, kulturom, tehničkom kulturom, i sl.

Od ukupnog iznosa, najviše, 30 posto, ili 53,7 milijuna kuna dobit će organizacije koje promiču razvoj sporta, a 50,1 milijun kuna one koje se bave invalidima.

Vlada je prihvatila i izvješćem o radu Savjeta prostornog uređenja države za 2006., a kojim se uz ostalo preporuča i osnivanje državnog zavoda za prostorno planiranje i urbanizam. Resorna ministrica Marina Matulović Dropulić izvijestila je da je pred završetkom izrada zakona o prostornom uređenju te o komasaciji i izvlaštenju, koji će, tvrdi, osigurati dodatnu zaštitu prostora.

Odbacila je optužbe da je njezino ministarstvo dopustilo masovnu gradnju u obalnom području, istaknuvši da je za 30 posto smanjena građevinska površina u turističkim mjestima te zabranjena gradnja duž obale.



Pisane vijesti