Vlada smanjuje broj ureda državne uprave s dvadeset na pet

Slika /Vijesti/2014/Rujan/4 rujna/ministar bauk.jpg

Izmjenama Zakona predlaže se novi ustrojstveni model ureda državne uprave na području županija, na način da se 5 ureda državne uprave osniva za područje više županija. Uspostava novog ustrojstvenog modela dovest će do veće fleksibilnosti i ušteda.

„Najvažnija se izmjena tiče organizacijske strukture prvostupanjskih tijela, odnosno ureda državne uprave“, rekao je na današnjoj, 181. sjednici Vlade ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući Konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave. Pojasnio je da se izmjenom predlaže novi ustrojstveni model ureda državne uprave na području županija, na način da se umjesto 20 ureda državne uprave u županijama predlaže ustrojavanje 5 ureda državne uprave, koji se osnivaju za područje više županija. Uspostavom novog ustrojstvenog modela ureda državne uprave, ujedno će se ostvariti i određene uštede. Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o Gradu Zagrebu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, ministar je kazao da se njima predviđa da će gradonačelnik Grada Zagreba odrediti koordinatora državne uprave iz reda pročelnika koji obavljaju poslove državne uprave. „Također se, s obzirom da se taj izraz već duže vrijeme koristi u javnosti, definira da se za članove Gradske skupštine Grada Zagreba koristi naziv gradski zastupnici“, dodao je ministar Bauk.

Obrazlažući Prijedlog uredbe o dopuni Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je 2014. godina, s obzirom na kašnjenje što se tiče relevantnih uredbi na razini EU, proglašena prijelaznom programskom godinom, a državama članicama dana je mogućnost da nastave Program ruralnog razvoja 2007-2013. provoditi kroz 2014. godinu. Republici Hrvatskoj ponuđena je mogućnost provođenja Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. i prije njegovog formalnog odobrenja od strane Europske komisije, a rok koji Komisija ima za odobrenje je 15. siječnja 2015. godine, ne samo za Hrvatsku, nego i ostale zemlje članice. „Nama je to izuzetno važno, kako bi mogli što prije raspisivati natječaje po Programu ruralnog razvoja i zbog toga na Vladu šaljemo ovu Uredbu“, kazao je ministar. Prva mjera koja će se raspisati je „Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“. „Tu mjeru smo osmislili i prilagodili, uvažavajući posljedice katastrofa izazvanih poplavama“, rekao je ministar Jakovina, objasnivši da će, od ukupno predviđenih 100 milijuna kuna za provedbu ove mjere, Europska komisija refundirati 85% sredstava, što znači da potrebe za sufinanciranjem iz nacionalnog proračuna iznose ukupno 15 milijuna kuna, odnosno 7,5 milijuna kuna u 2014. godini i isto toliko u 2015. godini. „Dakle, ta Uredba nam je omogućila da u ovoj godini, i prije formalnog odobrenja Europske komisije i usvajanja na Vladi, raspišemo natječaj i koristimo ta sredstva“, zaključio je ministar poljoprivrede.

Vlada je usvojila i Izvješće o stanju i provedbi investicija u energetskom sektoru za razdoblje od 30. rujna 2013. godine do 31. ožujka 2014. godine. Naime, sukladno Zakonu o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija kontinuirano prati realizaciju investicija 54 javnih društava odnosno ustanova koja spadaju pod Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo poljoprivrede. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako u 2013. godini realizacija investicija iznosi 10.554 milijuna kuna što je 80% od planiranih vrijednosti. Za I. kvartal 2014. godine javna društva realizirala su investicije u iznosu od 1.706 milijuna kuna, što je 81% planiranih vrijednosti za navedeno razdoblje. „Smatram da moramo bitno ojačati intenzitet investicija u javnom sektoru, jer je privatni sektor očito 'potkapacitiran' investicijama i nije dobro zadovoljiti se s 80 posto plana“, zaključio je ministar.

Raspravljalo se i o Prijedlogu provedbenog programa Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2015. godine. Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je kako trenutačne analize pokazuju vidljivo zaostajanje u gustoći priključaka širokopojasnog pristupa za prosjekom država članica Europske unije. Prosjek Republike Hrvatske je 21,7 posto, dok je prosjek zemlja EU 29,8 posto u 2013. godini. S obzirom da je za razvoj širokopojasnog pristupa uslugama informacijskog društva i internetu potrebno aktivno sudjelovanje svih društvenih razina, zamjenik ministra istaknuo je kako provedbeni program uključuje 9 fokusiranih mjera i aktivnosti,  odnosno utvrđuje aktivnosti, nositelje i dinamiku ostvarivanja Strategije te načini ostvarivanja suradnje tijela državne uprave s tijelima lokalne i područne samouprave, gospodarskim subjektima, nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Prijedlog protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja kazavši kako je Vlada Republike Hrvatske još 2012. godine donijela Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji je „uspostavio određene standarde postupanja za sve one koji moraju postupati u slučaju seksualnog nasilja, a to su pravosuđe, zdravstvo, socijalne skrbi, policija, školstvo“. Međutim, stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o socijalnoj skrbi i Obiteljskog zakona, bilo je potrebno provesti usklađivanje s navedenim zakonima. „Stoga smo napisali novi protokol i vjerujem da će biti na korist svima onima koji trebaju postupati u slučajevima seksualnog nasilja“, zaključila je potpredsjednica Opačić.

Usvojena je i Uredba o tijelima u sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i kohezijskog fonda, u vezi s ciljem "ulaganje za rast i radna mjesta". Uredbu je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  Branko Grčić, a njome se, između ostalog, utvrđuju institucije koje imaju ulogu tijela u Sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, vezano uz cilj „Ulaganje za rast i radna mjesta“.
 
 

Pisane vijesti