Vlada: spremnost za nastavak pregovora o Ljubljanskoj banci

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_spremnost_za_nastavak_pregovora_o_ljubljanskoj_banci.jpg

ZAGREB, 14. listopada 2010.(Hina) - Hrvatska će formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade s koje je premijerka Jadranka Kosor poručila kako dogovorom sa Slovenijom nema govora o bilo kakvoj prodaji teritorija.

"Mi smo napravili dobar posao za Hrvatsku, a o bilo kakvom prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija ne samo da nema govora nego smo pokazali kako se ponaša, živi i vlastitim radom trasira europski put", kazala je Kosor.

Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivana Šuker da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije.

To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, podsjetila je Kosor ponavljajući i kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca.

Kosor je također ponovila kako je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s današnjom odlukom Vlade.

Napomenula je i da je danas telefonski razgovarala sa slovenskim premijerom Pahorom.

Slovenija će poduprijeti zatvaranje preostalih poglavlja, kazala je Kosor koja s optimizmom gleda i na međuvladinu konferenciju početkom studenog i očekuje zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala.

Ponovila i da su i ona i Pahor, odnosno vlade dviju zemalja pokazale odlučnost, znanje, umješnost u savladavanju prepreka kada su prošle godine dogovorili kako će rješavati spor oko graničnog pitanja i kako su to odvojili od hrvatskih pregovora o ulasku u EU.

To su podržali i poduprli svi naši prijatelji i saveznici, članice EU i svi oni koji žele dobro Hrvatskoj, kazala je podsjećajući i kako je Sveti Otac u siječnju jasno rekao da pozdravlja sporazum Hrvatske i Slovenije i način na koji rješavaju probleme.

A očito je da i danas neke na to treba podsjećati i neki ne žele i neće razumijeti, a to je zaista samo njihov problem, da smo mi odvojili hrvatske pregovore od tog problema, omogućili da Hrvatska nastavi svojim europskim putem, trasirali rješenja problema koji punih 18 godina nisu bili riješeni i nije se nazirao put njihova rješenja, naglasila je premijerka.

Ocijenila je i kako su do tada pregovori "bili beznadno zapečaćeni i nije se naziralo svjetlo na kraju tunela".

Dogovorili smo se o dobrom načinu rješavanje problema, kazala je Kosor ističući da "neki ne žele čuti, razumjeti, priznati da je to bio dobar način, iako znaju da je bio jako dobar".

Podsjetila je i kako je dogovoreno da će trenutak od kojeg kreću svi procesni rokovi biti trenutak kad potpišemo predpristupni ugovor.

Ocijenila je da je apsurdno i tumačiti da će arbitri biti skloni jednoj, a manje skloni drugoj državi koje zajedno sjede za istim stolom europskih država.

Istaknula je i kako je napravljen dobar posao za Hrvatsku te da o prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija nema smisla govoriti.

"Današnje pismo na tragu je rješenja još jednog problema koje nitko do nas i do ove Vlade nije uspio riješiti", naglasila je.



Pisane vijesti