Vlada: Sva postrojenja sisačke Rafinerije od ljeta moraju biti priključena na "klaus"

Do početka kolovoza sva bi postrojenja u sisačkoj Rafineriji trebala biti priključena na postrojenje za odsumporavanje, tzv. klaus, izjavila je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, podnoseći Vladi informaciju o aktivnostima oko zaštite okoliša i kakvoće zraka u Sisku.

ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - Do početka kolovoza sva bi postrojenja u sisačkoj Rafineriji trebala biti priključena na postrojenje za odsumporavanje, tzv. klaus, izjavila je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, podnoseći Vladi informaciju o aktivnostima oko zaštite okoliša i kakvoće zraka u Sisku.
Ministrica je na sjednici Vlade izvijestila da je riječ o jednoj od kratkoročnih mjera na koju se obvezala Ina, da se ostvaruje program cjelovite sanacije i rekonstrukcije sisačke Rafinerije u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.
Ina, dodala je, "promptno izvršava" preuzete obveze da kratkoročnim i dugoročnim mjerama sanira Rafineriju.
Istaknula je da je inspekcija zaštite okoliša 12 puta obavila nadzor u Rafineriji, da je njezino ministarstvo, zajedno s Ministarstvom zdravstva, županicom Sisačko-moslovačke županije i sisačkim gradonačelnikom, formiralo radnu skupina koja će "neprestano pratiti događaje u Sisku".
Matulović Dropulić je potvrdila da je u Sisku bilo prekoračenja dozvoljene koncentracije sumporvodika i sumpordioksida u zraku, zbog čega je inspekcija u ovoj godini dva puta obavila nadzor.
Ministar zdravstva Neven Ljubičić izvijestio je da je njegovo ministarstvo iniciralo istraživanje o stopi oboljenja od raka u Sisku, najavivši da bi rezultati za 2005. trebalo biti gotovi do lipnja.
No, istaknuo je da prema rezultatima studije za razdoblje 1991.-2000., nije utvrđena nikakva statistička razlika što se tiče oboljenja od raka u Sisku te u drugim područjima Hrvatske.




Pisane vijesti