Vlada: treći krug za privatizaciju brodogradilišta Kraljevica

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska je Vlada danas odlučila da će ići na treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica, raspisat će se natječaj za prodaju 99,54 posto dionica Kraljevice pod posebnim uvjetima, za jednu kunu.

U drugom krugu privatizacije za Kraljevicu nije bilo ponuda, no od tada postoji stalan interes nekoliko potencijalnih ponuđača, kazao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Objasnio je da je s Europskom komisijom dogovoreno da je za Kraljevicu moguće učiniti dodatne napore, ili kroz izravne pregovore s potencijalnim ponuđačima ili kroz novi natječaj.

Odlučili smo se na raspisivanje još jednog kruga natječaja, kazao je Popijač koji očekuje da se kroz to vidi i stvarni interes šest potencijalnih ponuđača koji su dolazili s izraženim interesom za Brodogradilište Kraljevica.

Vladinom odlukom Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) zadužen je za objavu javnog poziva i postupak prikupljanja ponuda za prodaju 893.150 dionica Kraljevice za jednu kunu.

Rok za prikupljanje ponuda bit će 15 dana, a i tim će se natječajem od potencijalnih kupaca tražiti program restrukturiranja, vlastiti doprinos investitora od 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja, itd.

Vlada je danas dala i suglasnost na prijedlog sporazuma o uređenju imovinsko-pravnih pitanja između države i pulskog brodogradilišta Uljanik, a što je i jedan od preduvjeta da se Uljanik isključi iz paketa brodogradilišta u poteškoćama.

Uspjeli smo uvjeriti Europsku komisiju da je Uljanik proveo program restrukturiranja, no ostalo je pitanje nelegalnih potpora i obveza koje Uljanik ne može vratiti, ali postoji model kompenzacije za oduzeto pomorsko dobro, objasnio je Popijač.

Sporazumom tako država i Uljanik vrše prijeboj (kompenzaciju) međusobnih potraživanja - kod države je riječ o naknadi za oduzeto pomorsko dobro u iznosu 1,03 milijarde kuna, a kod Uljanika o kreditima s državnim jamstvima od 59,7 milijuna eura (odnosno 436,8 milijuna kuna) i gotovo 600 milijuna kuna isplaćenih državnih potpora uvećano za zatezne kamate od 1. ožujka 2006.

Nakon povrata državnih potpora, koje će biti omogućeno realizacijom sporazuma, Uljanik više neće biti u statusu društva u poteškoćama, te će mu biti omogućeno poslovanje pod uvjetima kakvi vrijede u Europskoj uniji, navodi se u obrazloženju sporazuma.



Pisane vijesti