Vlada u Sabor uputila prijedlog zakona o obalnoj straži

ZAGREB, 13. rujna 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru, po hitnom postupku, uputila prijedlog zakona o Obalnoj straži koja bi bila sastavni dio Hrvatske ratne mornarice (HRM), a štitila bi suverena prava i provodila jurisdikcije Hrvatske u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, epikontinentalnom pojasu i na otvorenom moru.

Premijer Ivo Sanader istaknuo je da je Hrvatska pomorska zemlja, ponosna na svoju pomorsku tradiciju i ratnu mornaricu, te da je stoga i odlučeno obalnu stražu staviti u okvir HRM-a, što, naglasio je, ne znači da će to organizacijski i funkcionalno isključiti ostale sudionike u zaštiti državnih interesa na Jadranu.

Zakon predviđa da zapovjednik obalne straže bude časnik HRM-a kojega imenuje i razrješava predsjednik države na prijedlog Vlade.

Radi zaštite suverenosti i jurisdikcije Hrvatske na moru pripadnici obalne straže mogli bi nadzirati plovila, a ako bi ona bila zatečena u kršenju hrvatskih ili međunarodnih propisa i ne zaustave se na poziv obalne straže, brodovi i zrakoplovi obalne straže mogli bi ih progoniti, pa i zapucati, pri čemu su dužni čuvati živote posade progonjenog plovila.

Saboru je upućen i konačni prijedlog zakona o javnoj nabavi koji, među ostalim, propisuje novi donji prag za nabave manje vrijednosti za koje se ne bi primjenjivao zakon - umjesto sadašnjih 20 tisuća kuna taj bi prag bio 70 tisuća kuna.

Gornji bi prag, umjesto sadašnjih 200 tisuća kuna, bio 300 tisuća za robe i usluge, a 500 tisuća kuna za radove.

Zakon propisuje i obvezu objavljivanja svih postupaka javne nabave, bez obzira na iznose, u oglasniku javne nabave koji bi se vodio u elektroničnom obliku, dok bi se, u cilju snažnije pravne zaštite, pravni lijekovi mogli podnositi u svakoj fazi postupka.

Vlada je Saboru uputila i konačni tekst novoga Zakona o zaštiti okoliša, koji, među inim, propisuje uključivanje sustava strateške procjene utjecaja na okoliš u prostorne planove županija, uvodi obvezne objedinjene uvjete za zaštitu okoliša kojih se moraju pridržavati svi veliki proizvodni i energetski sustavi, a ne pridržavaju li ih se mogu izgubiti dozvolu za rad.

Propisuje se i pristup javnosti i njezino sudjelovanje u izradi planova i programa zaštite okoliša, uvodi odgovornost onečišćivača za štetne posljedice, uvodi modernizirani sustav praćenja stanja u okolišu, te obveza dostavljanja izvješća Agenciji za zaštitu okoliša, te utvrđuju prava i obveze stručnih osoba u sustavu zaštite okoliša.

U drugo je saborsko čitanje upućen i prijedlog Prekršajnog zakona, koji kao novinu uvodi obvezni prekršajni nalog, čime bi prekršajni postupak završio na prekršajnom sudu i njime se ne bi više bavio Visoki prekršajni sud.

Obvezni prekršajni nalog izdavao bi se za prekršaje fizičkih osoba za koje je propisana kazna do tisuću kuna, te za pravne osobe do deset tisuća kuna.

Saboru je, također u konačnom tekstu, upućen i zakon o posredovanju u prometu nekretnina, te predložene izmjene Obiteljskog zakona i Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u treće je čitanje upućen prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.



Pisane vijesti