Vlada: U tri godine u zajedničkom informacijskom sustavu katastar nekretnina i zemljišne knjige

Uspostavom zajedničkog informacijskog sustava katastra nekretnina i zemljišnih knjiga u tri će se godine izgraditi baza podataka koja će na jednom mjestu pohraniti sve zemljišne knjige i katastar nekretnina.

ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Uspostavom zajedničkog informacijskog sustava katastra nekretnina i zemljišnih knjiga u tri će se godine izgraditi baza podataka koja će na jednom mjestu pohraniti sve zemljišne knjige i katastar nekretnina.

Taj će se zajednički informacijski sustav smjestiti u Agenciju za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), zaključila je danas hrvatska Vlada.

Tako će se u jednoj bazi naći podatci o više od 17 milijuna čestica registriranih u katastru, više od četiri milijuna zemljišnoknjižnih uložaka i 56 tisuća katastarskih planova, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, osigurati da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju i omogućiti sigurnost u pravnom prometu nekretnina.

Premijer Ivo Sanader ističe da je to korak dalje u jačanju Hitro.hr servisa i transparentnosti. Sve će biti na Internetu, dostupno svima, kazao je, poručujući da je to i veliki korak u borbi protiv korupcije.

Za uspostavu zajedničkog informacijskog sustava katastra nekretnina i zemljišnih knjiga osigurano je 60 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj sjednici izviještena i o poslovanju Agencije za lijekove i medicinske proizvode u prošloj godini, uz podatak da je u 2005. provedeno oko 7.800 laboratorijskih analiza u svrhu opće ili posebne kontrole lijekova.

Kako krajem rujna istječe rok u kojem Vlada ima mogućnost uredbama sa zakonskom snagom uređivati pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, u saborsku je proceduru uputila prijedlog zakona kojim ponovno traži da joj se omogući da u vrijeme dok Sabor ne zasjeda (od 15. prosinca 2006. do 15. siječnja 2007. i od 15. srpnja do 15. rujna 2007.), te u drugom slučaju, od raspuštanja sadašnjeg do konstituiranja novog saziva Sabora, uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora. Pritom Vlada uredbama ne bi mogla mijenjati proračun, ili propisivati poreze.

Vlada je danas odlučila ustanoviti nagradu "Ivo Horvat", za područje zaštite prirode koja bi se dodjeljivala kao godišnja i nagrada za životno djelo.



Pisane vijesti