Vlada: Uskoro ukidanje administrativne pristojbe za zdravstvene usluge

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_uskoro_ukidanje_administrativne_pristojbe_za_zdravstvene_usluge.jpg

ZAGREB, 29. veljače 2008. (Hina) - Hrvatski građani uskoro više neće za zdravstvene usluge plaćati administrativnu pristojbu, predviđaju izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje je Vlada danas uputila u hitnu saborsku proceduru.

Smanjenje prihoda zbog ukidanja administrativne pristojbe neće se odraziti na razinu i opseg zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer su ta sredstva osigurana u državnom proračunu, poručio je premijer Ivo Sanader.

Administrativnu pristojbu, koja mjesečno može iznositi najviše 30 kuna, građani od kolovoza 2006. plaćaju za izdavanje recepata i uputnica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a od te se pristojbe godišnje uprihodovalo 300 milijuna kuna.

"Smatramo da je sazrijelo vrijeme da se pristojba ukine, jer i prijedlog reforme zdravstva najavljuje bolju kontrolu primarne zdravstvene zaštite", kazao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Predložene zakonske izmjene predviđaju i produljenje roka, s 30 na 90 dana, u kojemu se mladi koji završe srednju školu moraju prijaviti na Zavod za zapošljavanje, dok roditelji-njegovatelji također ulaze u kategoriju osiguranika zdravstvenog osiguranja.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i s europskom pravnom stečevinom usklađene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje će omogućiti da se i osobe koje su radile nepuno radno vrijeme izjednače u pravima iz mirovinskog osiguranja - prava na prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Izmjene ispravljaju i jednu neustavnost u sustavu mirovinskog osiguranja, pa bi nakon što se izmjene prihvate i izvanbračni partneri nakon smrti jednog od njih ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini nova prava koja daje zakon moglo ostvariti sto osoba, a taj bi broj iz godine u godinu rastao, pa se procjenjuje da bi u 2011. to 470 osoba, čime bi rastao i iznos potreban za njihovu isplatu, sa 900 tisuća kuna u ovoj godini na oko 6 milijuna kuna 2011., a ta bi se sredstva namirivala iz državnog proračuna.

Predstavljajući Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je kako i to Vijeće bilježi napredak u borbi protiv korupcije.

Napredak se, osim u nizu preventivnih mjera, vidi i u povećanju u broju presuda za koruptivna kanena djela - lani za 34 posto.

Donijeto je 210 presuda u antikoruptivnim postupcima, a USKOK je zamrznuo preko 15 milijuna eura u tim postupcima, istaknula je Lovrin, podsjetivši i da je Hrvatska prošle godine po ocjeni Transparency Internatonala za borbi protiv korupcije dobila najveću ocjenu od 1999.

Vlada je danas odlučila s po milijun kuna pomoći gradovima Belišću i Puli - Belišće će milijun kuna dobiti za obnovu opožarene zgrade Golubinjak, a Pula isti iznos za izradu projektne dokumentacije za gradnju nove osnovne škole na Velom vrhu.



Pisane vijesti