Vlada za zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata kupuje 85 stanova

Za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata Vlada će kupiti 85 stanova, za što je u proračunu osigurano 46,5 milijuna kuna.

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata Vlada će kupiti 85 stanova, za što je u proračunu osigurano 46,5 milijuna kuna.

Vlada će tako kupiti 50 stanova u Slavonskom Brodu, 20 u Sinju, po pet u Novigradu i Umagu, po dva u Senju i Zagrebu, te jedan u Sisku, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Saboru je predložila da donese zakon o prodaji nadstojničkih stanova kojim bi se nadstojnicima omogućila kupnja tih stanova.

U slučaju da na tim stanovima postoji suvlasništvo grada ili općine i bivših etažnih vlasnika, ti bi etažni vlasnici imali pravo na tržišnu naknadu ovisno o svom suvlasničkom dijelu. Naknadu bi im isplaćivala općina ili grad u kojem se stan nalazi, a iz sredstava dobivenih prodajom nadstojničkih stanova.

Nadstojnički stan mogli bi kupiti samo nadstojnici koji su u njih uselili do 5. studenog 1996. i u njemu stalno stanuju.

Vlada je utvrdila Strategiju migracijske politike za 2006.-2007.

Prema podatcima iz tog dokumenta, u proteklih deset godina privremeni boravak odobren je za oko 95 tisuća stranaca, a stalni boravak za njih 22.700.

Od početka primjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, u državljanstvo je primljeno približno 1,1 milijun osoba.

Broj zahtjeva za stjecanje državljanstva opada od sredine 90-ih, a u proteklih pet godina kretao se između 13 i 16 tisuća zahtjeva godišnje.

U proteklih osam godina 615 osoba zatražilo je azil, no, prema podatcima iz Strategije ni jedan slučaj nije pozitivno riješen.

Vlada je utvrdila i Vodnogospodarsku osnovu Hrvatske - Strategiju upravljanja vodama.



Pisane vijesti