Vladino povjerenstvo u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga

Nove nacionalne mjere borbe protiv droge posebno će se usredotočiti na što ranije otkrivanje konzumenata droge i slanje na tretman, kazala je danas predsjednica Vladina povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u povodu današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe opojnih droga i nezakonite trgovine drogama.

ZAGREB, 26. lipnja 2006. (Hina) - Nove nacionalne mjere borbe protiv droge posebno će se usredotočiti na što ranije otkrivanje konzumenata droge i slanje na tretman, kazala je danas predsjednica Vladina povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u povodu današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe opojnih droga i nezakonite trgovine drogama.

Istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da mladi u prosjeku prvi put probaju neku drogu sa 16 godina, dok je prosječna dob prvog uzimanja heroina 19,9 godina.

Ovisnici prvi put intravenski uzmu heroin s 20,8 godina, a prvi put se jave na liječenje ovisnosti tek sa 27,4 godine.

"To znači da od prvog eksperimentiranja do javljanja u tretman prođe 11 godina, čemu treba posvetiti posebnu pažnju", istaknula je Kosor.

Na novinarsko pitanje obuhvaća li akcijski plan borbe protiv droge i Protokol o testiranju na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama, Kosor je kazala da se o Protokolu za testiranje studenata i učenika još ne može govoriti jer o njemu treba raspravljati i donijeti mišljenje Vladino Vijeće za mlade.

Da se takvi protokoli moraju javno raspraviti, nakon što ih je struka donijela, te biti utemeljeni na dobrovoljnosti, napomenula je članica Povjerenstva Bernardica Juretić. Podsjetila je da se testiranje već provodi u nekim školama, uz suglasnost učenika i roditelja, a uvođenje u ostale institucije također bi trebalo biti na dobrovoljnoj osnovi.

Govoreći o Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2021. godine, koju je Sabor usvojio u prosincu prošle godine, Kosor je napomenula da je usmjerena smanjenju dostupnosti droge na tržištu, te smanjenju interesa kod mladih. Zadnjih je godina uočeno povećanje raznovrsnosti ponude droga, te povećanje trenda konzumiranja droga među mladima.

U 2005. registrirano je 6.668 ovisnika, što je 15,6 posto više nego godinu ranije. Broj novootkrivenih liječenih ovisnika u 2005. je bio 1770, što je povećanje za 9,33, posto u odnosu na 2004.

U registru liječenih zbog uzimanja psihoaktivnih droga tijekom 2005. zabilježene je 22.360 osoba.

Najizraženiji problemi s drogom, gledajući po stopi liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika, bili su u Istarskoj županiji, zatim Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Varaždinskoj županija.



Pisane vijesti