Vodimo cjelovitu, zaokruženu politiku dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/23 ožujka/VRH_9073.jpg

Premijer Plenković istaknuo je danas da Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu koji izrazito pati u ovom trenutku. Vlada je, u tom kontekstu, poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.
 
Izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.
 
"Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju", rekao je.
 
Sada, dodao je, djelujemo na temelju tih iskustava, kada smo pokazali veliku solidarnost, a ona se očituje i danas i u potpori javnosti i u političkim stavovima prema ukrajinskom narodu i Ukrajini koja je žrtva agresije.
 
"To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći", poručio je.
 
Otvorena web stranica na ukrajinskom jeziku "Hrvatska za Ukrajinu" i besplatna telefonska linija 114
 

Dodao je kako je Vlada u tom kontekstu poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te istaknuo da će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.
 
"Hrvatska je bila na pravoj strani i povijesti i međunarodnoga prava i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu i koje su univerzalne vrijednosti koje dijelimo", poručio je. 
 
Što se tiče današnjega sastanka, premijer Plenković kazao je kako je njegov cilj rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi.
 
Dodao je da je uspostavljena i web stranica "Hrvatska za Ukrajinu" na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.
 
"Koordinacija kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu, o uključivanju u školski sustav", naveo je.
 
Svi su ti elementi, smatra premijer Plenković, dobro postavljeni i sada se trebaju samo perfektuirati na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.
 
Posebno je važno, istaknuo je, pitanje smještaja te najavio da će se odluka o pokrivanju troškova toga smještaja naći i na današnjoj sjednici Vlade.
 
"Cijelo vrijeme vodimo cjelovitu, zaokruženu politiku dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom jer to je ono što smo dužni napraviti i što želimo učiniti", poručio je.

Pisane vijesti