Vučković: Ministarstvo će financijski podržati dio operativnih troškova ŽCGO Kaštijun

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković danas je u Puli razgovarala s istarskim županom Borisom Miletićem o gospodarenju otpadom u Istri, izradi županijske Strategije energetske tranzicije, i zbrinjavanju komine kao nusproizvoda prerade maslina i vinove loze.

"Razgovor je bio konkretan, i imamo određene zaključke o pitanju gospodarenja otpadom. Čuli smo i planove koji se odnose na županijski Plan gospodarenja otpadom te ćemo, poštujući sve propise, i nastavno na akcijski plan koji ministarstvo priprema, nastojati biti još brži i još veća podrška i lokalnoj i regionalnoj samoupravi", izjavila je ministrica Vučković.
 
Naglasila je i kako je resorno ministarstvo najavilo nove natječaje, dok idućeg tjedna u javno savjetovanje ide natječaj čija će vrijednost iznositi oko 58 milijuna eura, a odnosi se upravo na problematiku gospodarenja otpadom.
 
Dogovoreno je kako će ministarstvo financijski podržati dio operativnih troškova Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun, kazala je Vučković, te da će nastojati pronaći način za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za unapređenje postrojenja, i za podršku planovima trgovačkog društva Kaštijun.
 
Sukladno Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, na području Istarske županije predviđen je jedan centar, a to je ŽCGO Kaštijun, koji je sufinanciran iz europskih strukturnih fondova, pojasnila je ministrica, i dodala kako Centar treba i dalje nastaviti obavljati svoju ulogu, a pritom će ministarstvo učiniti sve što se može da se problematika s kojima se suočavaju građani koji žive na tom području, posebice u ljetnim mjesecima, riješi.
 
Ministrica je, također, jedinicama lokalne samouprave i korisnicima iz Istre uručila ugovore kojima se podupire veće odvajanje samog otpada, kako bi na ŽCGO Kaštijun dolazio adekvatni otpad, i kako se ne bi prekoračile maksimalne količine otpada za koje je Centar projektiran.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti