Vučković: Ministarstvo poljoprivrede nizom mjera pomaže vinarima

Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine osiguralo mjere pomoći sektoru vina pa će tako i za dvije krizne mjere - destilaciju i krizno skladištenje - osigurati 20 milijuna kuna, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se tijekom posjeta Međimurskoj županiji sastala i s tamošnjim vinarima.

Hrvatski vinari su u 2020. godini bili možda i više nego drugi sektori pogođeni pandemijom koronavirusa. Uz najizdašnije mjere koje su se odnosile na očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su osigurali i dodatne mjere, istaknula je.

"U nizu takvih mjera bile su i one koje su se odnosile na vinarije, omogućili smo određene benefite vezane za realizaciju investicijskih projekata, povećali smo intenzitete potpora, odgodili izvršavanje obveza i u suradnji s Europskom komisijom uveli dvije krizne mjere - krizno skladištenje i destilacija vina u kriznim slučajevima", rekla je Vučković, uz podatak kako je vrijednost svih tih mjera bila 57 milijuna kuna.

20 milijuna kuna za dvije krizne mjere

No, kako kriza još nije završila Ministarstvo je i ove godine osiguralo 20 milijuna kuna za dvije krizne mjere - krizno skladištenje i za destilaciju vina.

Vučković veseli i što je Ministarstvo primilo nikad više prijava za investicijske mjere što znači da hrvatski vinari i vinogradari, unatoč otežanoj prodaji i plasmanu, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja.

"To je ono što mene najviše veseli, a mi ćemo i dalje nastaviti razgovarati s njima", poručila je.

Ministrica je podsjetila i kako, prema Zakonu o vinu, Hrvatska ima četiri vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Vlada je sredinom travnja donijela i program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a za njegovu je provedbu ove godine osigurano dva milijuna kuna, naglasila je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti