Vučković: Naš način nošenja s ekonomsko-socijalnim posljedicama ASK bio je potpun i cjelovit. Bolest je pod kontrolom

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/21 prosinac/Vučković 7.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je stupila na snagu uredba Europske komisije vezana uz posebne mjere kontrole afričke svinjske kuge (ASK), kojom se, uz ostalo, dopušta klanje svinja za vlastite potrebe, uz obvezan prethodni klinički pregled veterinara.

"Dosadašnje zone ograničenja postale su nove vrste zona na kojima je još uvijek potrebno provoditi niz mjera, pratiti situaciju, iskorjenjivati bolest te je u tim zonama od današnjeg dana dopušteno prometovati svježim mesom i obavljati tradicionalno kolinje uz veterinarski nadzor", rekla je Vučković uoči sjednice Vlade.
 
Zahvalila je svima koji su pridonijeli suzbijanju bolesti.
 
"Danas vidimo da su rezultati dobri, da je bolest u zahtjevnim uvjetima relativno brzo stavljena pod kontrolu, da su mjere dobile podršku svih država članica EU te da je naš način nošenja sa ekonomsko-socijalnim posljedicama bio potpun, cjelovit, predvidio je niz mjera - počevši od nadoknada direktnih šteta, preko indirektnih da bismo sada već izrađivali idejna rješenja za nove tradicijske farme", poručila je ministrica.
 
Vlada je, prema njezinim riječima, slala jasnu, a ne populističku poruku da želi održati tradiciju te da oni koji se žele baviti svinjogojstvom trebaju poštovati biosigurnost, a država će im nastojati na najbolji mogući način pomoći.
 
Svinjokolja unutar 34 sata od veterinarskog pregleda
 
Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić objasnila je da za svinjokolju posjednici svinja od ovlaštenih veterinara moraju zatražiti klinički pregled koji vrijedi unutar 24 sata i u tom roku se mora obaviti svinjokolja. Obavlja se pregled ne samo svinja koje su namijenjene klanju, nego svih koje se drže u objektu. 
 
Provedbenom Uredbom EU po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu 'ZONU III.', koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.
 
Od najavljenih promjena iz Ministarstva ističu mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.
 
Također, meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Republike Hrvatske.
 
Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković