Vučković: Poljoprivrednicima 200 milijuna kuna pomoći zbog suše, to je samo jedna od mjera

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je večeras u RTL-u danas, gdje je govorila, o posljedicama šteta od suše. "Putem našeg programa ruralnog razvoja mi smo u nekoliko proteklih godina isfinancirali 17 sustava navodnjavanja", kazala je Vučković.

Na početku se osvrnula na posljedice suše. Procjenjuje se da će ukupna šteta zbog suše poljoprivrednicima biti oko milijardu kuna.

Ministrica je upitana da je obećala 200 milijuna kuna pomoći te može li država učiniti više.

"Rekla bih da je to samo jedna od mjera koje provodi Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada, kao što smo imali do sada prilično velik broj tako ćemo očito morati nastaviti dalje. Pritom se ne smiju zanemarivati investicije ulaganja jer to onda ne bi bilo dobro. Što se tiče procjena, u ovom je trenutku to teško reći preciznije, pričekala da ih unesu u registar", kazala je, dodavši da su dosad tri županije proglasile elementarnu nepogodu od suše. 

Odgovorila je i čini li joj se milijardu kuna realno.

"Prošle godine su bile nešto više od 600 milijuna kuna procjene štete od suša, tj. od svih elementarnih nepogoda je bilo nešto više od 900 milijuna. Suša iako nije bilo toliko spominjana, ali svugdje u Europi, svijetu pa tako i u Hrvatskoj je najgora, stoga ništa nije nerealno, ali ne možemo prognozirati", poručila je.

Ministrica je poručila i da imaju neke mjere u planu.

"Mi smo dali uputu proizvođačima, najprije onima koji se suočavaju s elementarnim nepogodama koji ne mogu izvršiti svoje obveze koje su vezane za zelenu gnojidbu, a ta obveza znači 30 posto plaćanja kako ih mogu ostvariti s obzirom na to da su suočeni s višom silom", rekla je.

U tijeku obrada mjere za stočare vrijedna 80 milijuna kuna

Vučković je kazala da se priprema mjera u vrijednosti približno 200 milijuna kuna koja će pomoći proizvođačima koji se susreću ove godine s različitima vrstama problema. "U tijeku je obrada mjere koja se odnosila samo na stočare vrijedna 80 milijuna kuna i tom mjerom naročitom nastojimo zaštiti domaći uzgoj", dodala je
.
Istaknula je da se ova suša najaviše odražava na kukuruz koji je najvažniji za prehranu stoke, ali i za stanovništvo.

"Mi smo očekivali više od 2 milijuna i 200 tona uroda kukuruza, hrvatske potrebe su oko milijun i pol. Ako se ostvare procjene da je riječ o gubitku od najmanje 30 posto, dolazimo na samo milijun i pol koliko su i hrvatske potrebe", kazala je ministrica.

Na pitanje što to znači na cijene, Vučković je rekla da ekonomska teorija govori da ukoliko su manje količine, cijena raste. "Mi nismo sami za sebe, dio smo jedinstvenog europskog tržišta, poljoprivredna politika je najdugovječnija i najintegriranija politika Europske unije, stoga ako takav pad prinosa ne bude u drugim zemljama, onda to neće utjecati na cijenu", pojasnila je.

Upitana može li se zabraniti izvoz kukuruza iz Hrvatske i je li realna opcija otvaranje robnih zaliha što također zazivaju stočari, Vučković je rekla da nema pravne podloge za zaustavljanje tijeka robe u Europskoj uniji.  

"Osim što nema pravne podloge doista ne vidim što bi nam to moglo dobro donijeti. Takve odluke uvijek imaju svoje značajne negativne strane. Naravno određeni rizici postoje, zato se država odlučila nabaviti dodatnu količinu kukuruza. Ako ćemo trebati još i o tome ćemo razmisliti. Strateške robne rezerve služe za prehrambenu sigurnost, a ne za regulaciju tržišta", kazala je.

U nekoliko proteklih godina isfinancirali smo 17 sustava navodnjavanja

Ministrica je odgovorila i na pitanje zakazujemo li o sustavu navodnjavanja ili se ipak imamo čime pohvaliti.

Rekla je da se dugo priča o postotcima koji ne idu u prilog Hrvatskoj, istaknuvši pritom da su posljednjih godina Hrvatske vode i hrvatske županije dovršile niz projekata.

"Pripremili su sve za financiranje, a putem našeg programa ruralnog razvoja mi smo u nekoliko proteklih godina isfinancirali 17 sustava navodnjavanja koji bi trebali biti dovoljni za nešto manje od 7 tisuća hektara. Ovih dana imat ćemo neke nove odluke i nastavit ćemo u idućem programskom razdoblju, osigurali smo sredstva od 82 milijuna eura", kazala je Vučković.  

Spomenula je i sustave koji se ne mogu financirati putem programa ruralnog razvoja za koje je, kako je rekla, pripremljena dokumentacija i koji su veće pojedinačne vrijednosti od 15 milijuna eura.

"Vjerujem da će putem cijelog okvira i ti projekti se isfinancirati, pri čemu je Ministarstvo poljoprivrede najavilo i prvi takav natječaj za financiranje opreme poljoprivrednicima navodnjavanja, oni su to mogli i prije u okviru općih mjera, jer nama projekt ne završava s izgradnjom javne infrastrukture nego sa stvarnim korištenjem", zaključila je ministrica poljoprivrede.

Pisane vijesti | Marija Vučković