Vučković: Rast cijena hrane trebao bi se smiriti do kraja godine

Rast cijena trebao bi se smiriti do kraja godine, a potaknut je prije svega poskupljenjem goriva, izjavila je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 
 
Kada je riječ o najavljenim poskupljenjima hrane od jeseni, Vučković je uoči užeg kabineta Vlade rekla da je rast cijena u Uniji i svijetu prije svega potaknut rastom cijena plina i goriva, koje je prisutno i u Hrvatskoj.
 
Ocjenjuje da razina inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini još uvijek nije zabrinjavajuća, s obzirom da su uzrok rastu cijena većim dijelom vanjski čimbenici, dok na rast cijena utječe i pojačana potražnja u smislu rasta osobne potrošnje, čemu svjedoče i podaci o fiskaliziranim računima, po kojima je potrošnja u prvih sedam mjeseci ove godine porasla za oko 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
 
Vučković je istaknula da cijene pojedinih kategorija hrane rastu jako brzo i značajno, no sveukupan rast cijena hrane u prvih sedam mjeseci 2021. iznosio je dva posto, napomenula je ministrica.
 
S obzirom da je hrana iznadprosječno zastupljena u potrošačkoj košarici, svi poremećaji oko nje trebaju brinuti i na njih se treba pokušati odgovoriti, izjavila je Vučković, no apostrofirajući da bi se po predviđanjima stručnjaka te cijene do kraja godine trebale primiriti.
 
Istaknula je problem rasta cijena stočne hrane, što negativno utječe na hrvatski sektor stočarstva, kojem se uspjelo pomoći, a Vlada razmatra i daljnje mogućnosti pomoći, kroz određene vrste potpora.
 
Ono što bi dugoročno i strukturno trebalo pomoći tom sektoru su izmjene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavila je Vučković.
 
Ustvrdila je i da se čine strateški koraci da se poveća samodostatnost Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji, primjer čega je natječaj za financiranje reprodukcijskih centara, s alokacijom "teškom" 250 milijuna kuna, a tu je primjerice i natječaj za robotizaciju malih mljekarskih tvrtki.
 
Ove godine s tržišta povučen 71 proizvod, gotovo kao u cijeloj 2020.
 
Ministrica poljoprivrede također je izvijestila da je u ovoj godini s tržišta povučen 71 proizvod, gotovo kao u cijeloj 2020., razlog čemu je dobrim dijelom prisutnost nedozvoljenog etilen-oksida u aditivu od gume od rogača, pri čemu se ne očekuju problemi po zdravlje ljudi.
 
"S obzirom na velik broj povučenih proizvoda koji u sebi sadrže aditiv E410 u kojem je pronađen etilen-oksid, mogu reći da smo do sada ove godine povukli 71 proizvod, od kojih se više od 50 odnosilo na povlačenje i opoziv zbog utvrđivanja prisutnosti aditiva gume od rogača koji sadrži etilen-oksid", izjavila je Vučković.
 
Ako se usporedi ukupan broj povlačenja proizvoda s onim prošle godine, do sada ih je povučeno gotovo jednak broj kao u cijeloj 2020. godini, kada je povučeno 74 proizvoda, napomenula je.
 
"Želim uvjeriti hrvatsku javnost, što potvrđuju i kontrole međunarodnih tijela i njihovo izvještavanje o našem nacionalnom RASFF sustavu, da se on sada pokazuje u potpunosti učinkovit, s obzirom na pravovremenost reakcija i opoziv, a tu je i provođenje uzbuna kroz europski sustav ranog uzbunjivanja", izjavila je Vučković, koja je pohvalila rad cjelokupnog nacionalnog veterinarskog sustava.
 
Druga povlačenja proizvoda odnose se na prisutnost različitih mikroorganizama, neodgovarajuće označavanje alergena te prisutnost stranih tijela, najčešće stakla, dodala je ministrica.
 
Kriza s povlačenjem proizvoda s etilen oksidom započela je krajem 2020. godine, kada je povučeno 12 proizvoda, napomenula je Vučković, apostrofirajući da je riječ o sastojku koji u Europskoj uniji uopće nije dozvoljen.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković