Vučković: Reagirat ćemo s više mjera koje će pomoći hrvatskim poljoprivrednicima

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/24 svibnja/HN20230519056617.JPG

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u emisiji A sada Vlada, gdje je govorila o štetama na poljoprivrednim gospodarstvima zbog velikih poplava koje su pogodile dijelove Hrvatske te o aktualnostima u poljoprivredi.

"Nemamo još prve procjene, traju upisi, otprilike osam dana, nakon toga kreće službeni upis u registar i imat ćemo prve procjene o štetama na poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske", rekla je ministrica Vučković osvrnuvši se na štete koje su nastale u poplavama na području kontinentalne Hrvatske.

Pohvalila je pravodobno reagiranje hitnih službi.

"U ovom trenutku, potrebno je pohvaliti sve snage koje čuvaju ljudske živote, civilnu zaštitu, komunalna društva, Hrvatsku vojsku, policiju i vatrogasce", naglasila je.

Cilj je da što prije dođe do isplate poljoprivrednicima

Najavila je više mjera koje su usmjerene prema pomoći hrvatskim poljoprivrednicima.

"Što se tiče poljoprivrede ona je uvijek na udaru, reagirat ćemo s više mjera, a ne samo s jednom. Tu su one naše redovne mjere koje se odnose na obnovu poljoprivrednog potencijala", dodala je Vučković.

To se, kazala je, financira iz fondova, ali posljednje dvije godine, primjenjujemo i dodatne programa pomoći u suradnji sa županijama.

"Imamo izrađen nacrt programa, ovaj tjedan ćemo ga pustiti u savjetovanje s javnošću, naš cilj je da što prije dođe do isplate poljoprivrednicima", podsjetila je Vučković.

Razmjeri štete ogromni

Ministrica je najavila nadogradnju postojećih mjera, čija je namjena, oporavak poljoprivrednih gospodarstava u svim krajevima Hrvatske.

"Na dnevnoj bazi iz vrgoračkog kraja dobivam poruke o razmjerima štete, želim svim poljoprivrednicima poručiti da će program pomoći biti uskoro objavljen i da ćemo ga, ukoliko bude potrebe, nadograditi", kazala je.

Ustvrdila je da su razmjeri štete ogromni te da je najgore prošla Virovitičko-podravska Županija.

Rekla je da šteta ima u više županija, dodavši da je jučer posjetila Virovitičko-podravsku županiju. "Tamo su velike štete, na tisućama hektara, prema procjenama svih načelnika", dodala je.

Ustvrdila je da će se neke se kulture oporaviti, ali i  da veći dio sigurno neće.

Istaknula je i kako će se raditi procjena štete u ostalim županijama te je nabrojala kulture koje su najviše pogođene.

"Pogledat ćemo i kakvi su podaci za Karlovačku županiju, neke štete će biti prijavljene i u Požeško-slavonskoj", najavila je Vučković.

Rekla je da su najviše stradali soja, lijeska i različiti trajni nasadi.

Surađujemo intenzivno s Hrvatskom poljoprivrednom komorom

Ministrica je govorila i o standardnim boljkama hrvatskih sustava, redovima u agencijama povodom upisa u registre i količini zahtjeva.

"Ne bih rekla da je išta bilo neuobičajeno u odnosu na prošlu godinu. Mi smo već 15. svibnja imali 100.000 zahtjeva u sustavu, znači, nije došlo do većih poremećaja. Produžili smo i rok za prijavljivanje", rekla je.

Vučković je istaknula da se na operativnoj razini ostvaruju planovi Ministarstva.

"Bilo je puno noviteta, primjena je novog nacionalnog strateškog plana, brojne radionice, naši ljudi su na terenu. Mnogi zaboravljaju da nisu svi poljoprivrednici obučeni za rad u nekim novima uvjetima, ali radimo na unaprjeđenju njihovih znanja", kazala je.

Jedno od važnijih pitanja o kojemu se raspravljalo je promjena Pravilnika o mjerama u ruralnom razvoju, među dijelom javnosti došlo je do nezadovoljstva.

"Nisu to potpore te naravi, ono što je bolje ili lakše će se primjenjivati jednako na sve, te su promjene većim djelom tehničke naravi i došle su na zahtjev poljoprivrednika", ustvrdila je.

Ministrica se osvrnula na suradnju Ministarstva i Hrvatske poljoprivredne komore, naglasivši nužnost samostalnog funkcioniranja ove organizacije.

"Mi surađujemo intenzivno s Hrvatskom poljoprivrednom komorom, svaka država koja želi snažnu poljoprivredu to mora raditi. HPK ima punu podršku ministarstva poljoprivrede, no i mi poštujemo njihovu ovisnost i samostalnost", podsjetila je.

Što se tiče savjetovanja, kazala je, moramo omogućiti stručna znanja za poljoprivrednike.

Natječaji su transparentni, nikad nismo postavili jasnije kriterije

U posljednje vrijeme, u Hrvatskoj se organiziralo nekoliko prosvjeda zbog rezultata natječaja za zakup državnog zemljišta. Ministrica smatra kako je to rezultat promjena.

"Kada se nešto mijenja, uvijek ima onih koji nisu zadovoljni promjenom. Bitno je, ostvarujemo li strateške interese za većinu. Promjene su već vidljive po broju objavljenih natječaja, i to se nije događalo posljednjih 20 godina", rekla je.

Odbacila je optužbe za pogodovanje određenim poljoprivrednicima.

"Ako postoji natječaj, normalno je da će biti onih koji neće dobiti zemlju. Tko god ne dobije zemlju bit će nezadovoljan. Nikada nismo postavili jasnije kriterije", ustvrdila je.

Naglasila je da su natječaji transparentni. "To se radilo na prilično otvoren način s cijelim društvom, a ne po zatvorenim sobama", kazala je.

Zemljište na zakup ne može dobiti netko tko ima zapušteno zemljište

Razgovaralo se i o potencijalnom porezu i sankcijama zbog zapuštenog zemljišta.

Ministrica je kazala da sve trenutno razmatra. "Postoji zakon koji govori što su agrotehničke mjere i na koji način ih treba primjenjivati. Postoje i oni koji su dužni za kontrolu primjene takvih mjera. Zemljište na zakup ne može dobiti netko tko ima zapušteno zemljište, to je jedini put", rekla je.

Ministrica je upitana i o tome da unatoč potporama osnovni proizvodi prilično poskupljuju.

"Administrativno ograničenje cijena se provodi iznimno i to smo napravili u vremenu krize za određene osnovne grupe. Najbolji mehanizam za uređenje cijena je ponuda i potražnja", ustvrdila je.

Što se tiče zajedničke poljoprivredne politike, ministrica je rekla da ona postoji zbog osiguranja dostojanstvenog dohotka i unaprjeđenja sufinanciranja investicija jer se one ne vraćaju dovoljno brzo. Podsjetila je da je sufinanciranje dostupno upravo zbog osiguranja dovoljne količine hrane po priuštivim cijenama.

"Ovo su ozbiljni poremećaji, razmišljamo o reviziji strateških planova, koji su se većim dijelom radili prije nego je došlo do krize", kazala je.

Ministrica je komentirala kako kilogram povrća košta koliko kilogram mesa te je dala uvid u moguće rješenje.

"Mjere koje ulažemo za sadnju trajnih nasada, mjere koje se odnose na vinograde i masline, zamišljene su da bi došlo do većih količina. Veća količina će dovesti do pozitivnih trendova u cjenovnom smislu", ustvrdila je.

Cijena poljoprivrednog zemljišta; Dobili smo odobrenje Komisije, Vlada napravila sve što je trebala

Osvrnula se i na to kako je cijena poljoprivrednog zemljišta relativno povoljna, zbog čega dolazi do straha da će stranci kupiti zemlju, a istodobno ističe i moratorij na kupnju.

"Nije to baš samo tako odlučeno, trebalo je steći uvjete, napraviti analizu i dobiti odobrenje od Komisije. To smo uspjeli napraviti. Što se nas tiče, Vlada premijera Andreja Plenkovića je napravila ono što je trebala", naglasila je Vučković.

Kako je rekla zadovoljili smo uvijete za produženje, napravili zakonske iskorake koji ubrzavaju natječaje i većinski se držimo politike zakupa.

Upitana o nedostatku stranih ulaganja zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Nama su važni svi proizvođači hrane. Ne možemo potpuno spriječiti trženje resursima. Mi ga štitimo trenutno na najbolji mogući način. Pokrećemo projekt komasacije koji se nije radio desetljećima, kako bi zemljišta bila atraktivnija za proizvodnju", zaključila je ministrica.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković