Vučković s vinogradarima i vinarima o stanju u sektoru, potporama i investicijama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s predstavnicima vinogradarskog i vinarskog sektora razgovarala o stanju vinarskog sektora i proizvodnje vina, potporama i investicijama te novom programskom razdoblju za vinare i vinogradare, izvijestili su iz Ministarstva.

Kako se navodi u priopćenju sa sastanka održanog u utorak u Ministarstvu, razgovaralo se i o radu regionalnih organizacija vinogradara i vinara te poboljšanju sustava upravljanja kvalitetom vina, a istaknuta je i važnost ulaganja u promidžbu i marketing za taj sektor te nerazmjer uvoza u odnosu na izvoz.

Predstavnici vinarskog i vinogradarskog sektora pohvalili su suradnju regionalnih organizacija s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te su otvorili temu podizanja sadnih materijala kroz matične nasade vinove loze, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kao jedan od zaključaka izdvajaju potrebu da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na terenu pregleda, sistematizira i katalogizira međuresorne evidencije. Agencija će u iduća dva mjeseca o nalazima izvijestiti vinski sektor i javnost, najavljuje se u priopćenju.

Nadalje, sagledat će se mogućnosti za kombiniranje različitih mjera kako bi se optimizirali uvjeti za povećanje interesa za podizanje novih nasada vinograda i zadržavanje restrukturiranja postojećih površina vinove loze.

U okviru Vinske omotnice isplaćeno 127 milijuna kuna

Također se navodi da će se, s obzirom na iskazane potrebe pojačane promidžbe i marketinga vina, do kraja godine nastojati objaviti natječaj za mjere informiranja i promidžbe iz Vinske omotnice.

U okviru Vinske omotnice je, kroz mjeru "Ulaganja u vinarije i marketing vina", odobreno više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju kako su dosada uspostavljene i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković