Vučković za RTL: Naš sustav sigurnosti hrane u potpunosti funkcionira. Ulažemo 27 milijuna kuna u sve vrste monitoringa

O povlačenju prehrambenih proizvoda zbog nedopuštene količine pesticida u RTL-u Danas govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica pretpostavlja da će biti još proizvoda koji će se povući zbog opasnog pesticida E410.
 
''Riječ je o kratkotrajnom unosu, ne očekuju se poteškoće po zdravlje potrošača i po sigurnost  hrane, no za očekivati je ovih dana još povlačenja'', izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Sustav ministarstva poljoprivrede, inspekcija, veterine i sigurnosti hrane, uvjerava ministrica, u potpunosti funkcioniraju. Tome pridonosi i to što smo implementirali europski sustav za rano uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje.
 
''Riječ je o najvišoj razini zaštite. Prilikom sastanka kojeg su održali nacionalni koordinatori dogovoreno je da se neće procjenjivati rizik nego će se povući svi proizvodi bilo da je riječ o minimalnoj razini ili ne, ako proizvod sadrži aditiv. Koliko je takvih proizvoda na tržištu, ne mogu sa sigurnošću reći. Od do sada povučenih 55 proizvoda, njih 33 je bilo zbog etilin oksida'', kazala je ministrica.
 
Vučković vjeruje da neće biti problema s povratkom proizvoda na kojima stoji E410. A sve potrebne informacije se mogu dobiti na web stranicama ministarstva poljoprivrede Nacionalne kontakt točke i na stranicama Agencije za poljoprivredu i hranu.
 
''Hrvatska graniči s trećim zemljama. Posebna pozornost se pridaje kontroli granica s trećim zemljama. Europska  komisija je Hrvatsku implementaciju ocijenila 100-posto učinkovitom'', rekla je Vučković.
 
Trenutno se ulaže 27 milijuna kuna u sve vrste monitorninga. Ministrica naglašava i odličnu suradnju s Državnim inspektoratom i cijene informacije od udruga potrošača.
 
''Naša je dužnost provjeravati. Mi te obavijesti redovito šaljemo inspektoratu i obavijestim stranku koja nas je informirala'', kazala je ministrica.
 
Ministarstvo i sastanak s Udrugom potrošača počeo je prije nego je počeo zadnji slijed povlačenja s tržišta, tvrdi ministrica.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković