Vukovar: obilježen Dan državnosti i završetak školovanja na Hrvatskom vojnom učilištu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_obiljezen_dan_drzavnosti_i_zavrsetak_skolovanja_na_hrvatskom_vojnom_ucilistu.jpg

VUKOVAR,25. lipnja(Hina) - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić poručio je večeras iz Vukovara kako Hrvatska i nakon ulaska u NATO savez nastavlja izgrađivati svoje Oružane snage, ne kao prijetnju ikome, već kao jamac sigurnosti i stabilnosti, kao most suradnje ne samo u obrambenim pitanjima, već u svim pitanjima koja nameću suvremeni oblici ugroza.

"I upravo zato razočarani smo ponašanjem Slovenije koja ne priznaje ravnopravnost partnera u međunarodnim odnosima. Povlašteni položaj članstva u Europskoj uniji Slovenija koristi kao sredstvo zaustavljanja Hrvatske na njenom putu u zajednicu europskih naroda", rekao je Mesić tijekom svečanosti obilježavanja Dana državnosti i završetka školovanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski", održanoj u vojarni 204. vukovarske brigade.

Mesić je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska u Europsku uniju ući prije ili kasnije, "ne samo zato što tamo pripadamo, već zato što se prilagođavamo europskim standardima poštujući demokratske principe, zaštitu manjina, ljudskih prava, tržišno gospodarstvo i međunarodne mirovne sporazume".

Također je izrazio nadu da će "izvršna vlast pronaći adekvatne mjere izlaska iz ekonomske krize koja je prisutna u Hrvatskoj" čime bi se spriječilo da se kriza u osjetnoj mjeri odrazi na obrambeni sustav u cjelini, ali i na radni i životni standard pripadnika Oružanih snaga.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je kako je u dugoj povijesti hrvatske državnosti bilo sudbonosnih i važnih odluka, ali odluke što ih je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine imaju iznimno značenje te predstavljaju ustavno-pravni temelj današnjoj modernoj i demokratskoj državi Hrvatskoj.

"Danas, 18 godina poslije, prisjetimo se svih hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, onih koji su pali na putu prema slobodi. Nema mjesta u našoj Domovini koje bi bilo prikladnije od iskazivanja naše zahvalnosti od herojskog grada Vukovara", poručio je Bebić.

Prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, proslava 18 godina hrvatske državne nezavisnosti, koja je učvršćena podizanjem hrvatskog državnog barjaka ispred sjedišta NATO saveza, prilika je za obnovu privrženosti slobodarskim i demokratskim vrijednostima, koje Hrvatska baštini.

"Našu ćemo sigurnost još dodatno učvrstiti i kada podignemo hrvatski barjak pred sjedištem Europske unije", istaknuo je rekavši kako je to i poruka koju iz Vukovara želi uputit "našim prijateljima u Sloveniji".

"Zajedno smo krenuli prema zajednici slobodnih i nezavinskih država, zajedno ćemo se opet naći u Europskoj uniji", rekao je poručivši kako će Hrvatska ući u EU ali bez ustupanja i milimetra svog teritorija dok će granice ostati iste kao što su bile 25. lipnja 1991. godine.

Sloveniju je pozvao da ukine nove barijere koje slovenska politika nepotrebno i uzaludno postavlja europskim integracijama kao i blokadu koja ugrožava same temelje ujedinjene Europe.

Tijekom svečanosti, na kojoj su također govorili i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga general zbora Josip Lucić, ministar obrane Brano Vukelić i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" general bojnik Mirko Šundov, promovirani su polaznici 11. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 13. naraštaja kadeta pilota.

Najboljim polaznicima u svim razinama izborazne te najboljem nastavniku i instruktoru, uručene su nagrade i priznanja.

U školskoj 2008./09. godini kroz sve razine izobrazbe HVU prošla su 204 časnika i 111 dočasnika od kojih su 27 žene dok je šesnaest polaznika bilo iz oružanih snaga BiH, Makedonije, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Ukrajine.

Prije svečanosti, predsjednik Republike Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Luka Bebić i Vlade Ivo Sanader položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.



Pisane vijesti