Vukovar: Završila Dunavska konferencija

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_zavrsila_dunavska_konferencija.jpg

VUKOVAR, 29. travnja 2011.(Hina) - Strategija EU-a za dunavsku regiju koju je 13. travnja prihvatilo Vijeće Unije, a do lipnja se očekuje i njeno usvajanje u Europskom vijeću, ojačava teritorijalnu suradnju i interakciju među dunavskim regijama, ocijenio je u četvrtak u Vukovaru potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na konferenciji za novinare nakon završetka Dunavske konferencije.

Predstavnici 14 podunavskih zemalja uključenih u Strategiju Europske unije (EU) za dunavsku regiju te institucija EU razgovarali na Dunavskoj konferenciji o Strategiji EU za dunavsku regiju i njezinoj ulozi u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru Podunavlja.

Jandroković je podsjetio kako će Hrvatska unutar dunavske strategije koordinirati rad dva područja - zajedno s Bavarskom bit će zadužena u području zaštite bioraznolikosti a s Baden-Wuerttembergom koordinirat će potpore za jačanje konkurentnosti poduzećaka.

Također je izrazio uvjerenost da će Hrvatska u lipnju završiti pregovore s EU te nakon toga još više biti od pomoći zemljama dunavske regije koje članicama EU tek namjeravaju postati.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn podsjetio je kako u dunavskoj regiji živi 115 milijuna stanovnika dok je Dunav najmeđunarodnija rijeka jer prolazi kroz deset europskih zemalja.

"Htjeli bismo uspostaviti snažnu suradnju ne samo među državama članicama već i među regijama. Za sada je iskorišteno samo 10 posto potencijala Dunava za prijevoz tereta i tu su velike mogućnosti", istaknuo je Hahn govoreći o političkim i ekonomskim perspektivama dunavske regije.

Također je upozorio kako je uspješna provedba Dunavske strategije moguća jedino uz aktivno sudjelovanje regionalnih i lokalnih vlasti i civilnog društva cijele dunavske regije.

Prema riječima predsjednice Odbora regija Mercedes Bress, oko 70 posto javnih ulaganja unutar EU otpada na lokalne i regionalne vlasti te su one, kako je ocijenila, vrlo važni pokretači održivog razvoja i dunavske regije.

Kada postane članicom EU, Hrvatska će u Odboru regija imati osam članova i isto toliko zamjenika, kazala je Bress.

Povjerenica mađarske vlade za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky ocijenila je kako Dunavska strategija stvara dodanu vrijednost koja se zasniva na jačanju ravnopravne i partnerske suradnje između zemalja članica EU i nečlanica koje su na različitim stupnjevima odnosa s EU.

U radu konferencije na njezinu početku sudjelovala je i predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je konferenciju i otvorila poručivši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije.

Dunavska strategija ima za cilj produbljivanje suradnje između 14 zemalja-osam država članica EU: Austrija, Bugarska, Češka Republika, Njemačka (Baden-Wuerttemberg i Bavarska), Mađarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija te šest drugih zemalja koje su uključene : Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Moldavija, Crna Gora i Ukrajina.



Pisane vijesti