Z. Marić o prognozama EK: Korekcija gospodarskog rasta za Hrvatsku među tri najveće u cijeloj EU

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu kako je EK-ova povišena procjena hrvatskoga gospodarskog rast pozitivna stvar te da nije bitan gospodarski samo rast jednog tromjesečja ili godine, nego u tome treba ustrajati.

"To je pozitivna stvar i za Hrvatsku i za sve one koji žele i vole investirati u Hrvatsku, no mislim da je važno da mi ovim smjerom koji smo si zacrtali, u smislu svega onog što možemo učiniti da pospješimo gospodarski rast u Hrvatskoj, u konačnici i nastavimo", rekao je Marić nakon užega Vladina kabineta.

Naglasio je da nije bitan gospodarski samo rast jednog tromjesečja ili godine, nego da u tome treba ustrajati.

S 2,6 na 3,1 posto

Europska komisija (EK) u srijedu je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. godini s prijašnjih 2,6 na 3,1 posto.

Marić je istaknuo da je korekcija za Hrvatsku praktički među tri najveće u cijeloj EU, uz Mađarsku i Rumunjsku.

EK-ovu korekciju najvećim dijelom pripisuje međugodišnjeg rastu iz prvog tromjesečja od 3,9 posto.

Istaknuo je da je ključni hrvatski izazov na polju gospodarskog rasta kako podići doprinos rada i produktivnosti, s obzirom da čimbenik kapitala daje dobre rezultate. Tvrdi da na tom polju ima dovoljno prostora za napredak.

Ocijenio je da u industrijskoj proizvodnji i nekim drugim aktivnostima možemo imati bolje rezultate.

Za konkurentnost ugostitelja bitne i cijene, ne samo PDV

Ministar Marić je u osvrtu na zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a radi podizanja konkurentnosti, rekao da su za njihovu konkurentnost bitne i cijene, a ne samo PDV.

"Izdvojimo li samo PDV i gledamo samo kroz prizmu tog poreznog oblika, možemo donositi zaključke da u smislu pojedinih zemalja članica imamo više stope na ugostiteljstvo od nekih drugih mediteranskih zemalja, ali kada govorimo o cjenovnoj konkurentnosti, onda nije pitanje kolika je stopa na dodanu vrijednost već koliko je pitanje ukupnih cijena koje imamo", rekao je.

Dodao je da je u okviru svih promjena poreznog sustava velik fokus stavljen na malo i srednje poduzetništvo te da najveći dio ugostitelja pripada tom segmentu.
 
Dodatne mjere za unaprjeđenje poreznog sustava

Nada se da će unutar sljedeća tri tjedna Ministarstvo financija naći dodatne mjere koje će unaprijediti porezni sustav i učiniti ga dodatno konkurentnijim, kako bi bio stimulans poreznim obveznicima i gospodarstvu.

"Sigurno ćemo razmatrati i problematiku PDV-a, međutim još je rano donositi bilo kakve zaključke", kazao je Marić.

Dodao je kako ne treba gledati jedan segment izdvojeno, te da će se i što se tiče zahtijeva ugostitelja, gledati kompletni porezni sustav.

Do kraja srpnja prijedlog mjera

"Što će se na kraju iznjedriti i s čim ćemo doći kao prijedlogom i što će u konačnici Vlada usvojiti, vidjet ćemo", kazao je te dodao kako je plan da do kraja srpnja imati prijedlog mjera, nakon čega slijedi javno savjetovanje, kako bi nakon toga Vlada te mjere usvojila i na jesen ih uputila u Sabor.

Ponovio je kako će se gledati kompletan porezni sustav i svi porezni oblici te da može doći do rasterećenja nađe li se fiskalnog prostora u smislu proračuna.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

Traže i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike. Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić