Za jačanje konkurentnosti malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 1,2 milijarde kuna

Po završetku sjednice Vlade, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je na press konferenciji „Poduzetnički impuls“ – Program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu. Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske te Strukturnih fondova Europske unije, a koji su Republici Hrvatskoj postali dostupni ostvarenjem članstva u Europskoj uniji. Ključna odrednica "Poduzetničkog impulsa" u 2014. godini je stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja te poticanje inovacija i internacionalizacije u svrhu povećanja dodane vrijednosti stvorene u sektoru malog gospodarstva.
 

„Ono što je bitno u ovogodišnjem impulsu jest da je najveći do sada i iznosi nešto preko milijardu i 200 milijuna kuna, što su zbilja značajna sredstva koje ćemo kroz određene prioritete usmjeriti prema malim i srednjim poduzetnicima“, naglasio je ministar Maras. Najavio je da će natječaj za dodjelu sredstava iz Državnog proračuna biti raspisan sredinom veljače, dok su neki natječaji, oni za europska sredstva, već raspisani i u tijeku, a poziv traje do kraja veljače. Projektni prijedlozi bit će primani od 1. travnja. Ministar je rekao kako se očekuje da će tijekom ove godine dodijeliti 1300 potpora, pri čemu će maksimalan iznos potpore iz Državnog proračuna biti 1.400.000,00 kuna, a maksimalan iznos potpore iz sredstava Europske unije 26.000.000,00 kuna. „Ciljevi su jačanje konkurentnosti, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, promocija, lakši pristupi financiranju i sve ono za što smatramo da bi moglo unaprijediti poduzetništvo u Republici Hrvatskoj“, rekao je ministar Maras.

Proračun Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu iznosi 1,2 milijarde kuna, s tim da će se manji dio tih sredstava isplatiti u 2015, jer će se neki projekti prebaciti u sljedeću godinu. Kako bi poduzetništvo bilo što kvalitetnije, definirana su četiri nužna prioriteta. Prvo su bespovratne potpore, koje će u 2014. iznositi 413,8 milijuna kuna, a u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskih poduzetnika. Drugi prioritet je unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, odnosno poticajne mjere koje će omogućiti jednostavnije poslovanje i pokretanje posla, za što je predviđeno 74,5 milijuna kuna, a najveći dio tih sredstava bit će usmjeren na poticanje investicija. Treći prioritet je promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što je predviđeno 248 milijuna kuna. Četvrti prioritet je lakši pristup financiranju, za što je osigurano 529 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti