Zakonima s područja socijalne skrbi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike orijentirane da pomognemo svima

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/21 ožujka/VRH_1091.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima poručio da je Vlada u dosadašnjim mandatima pokazala socijalnu osjetljivost podigavši naknade za roditelje djece s teškoćama u razvoju i za roditelje njegovatelje. Najavio je i da će se zakonskim izmjenama naknada za roditelje njegovatelje dodatno povećati, te da će nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci. Osim u Zakonu o socijalnoj skrbi najavio je i promjene u zakonima o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku u smislu opsega polja njihove primjene, dakle većega broj korisnika te u smislu iznosa naknade sredstava. Ocijenio je i da snažna podrška socijalnih partnera posljednjem Vladinom paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu govori o tome da Vlada reagira i intervenira u pravom trenutku.
 

"Dobili smo snažnu podršku socijalnih partnera, od svih čelnika sindikata, od HUP-a, HGK, HOK-a, potporu Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Zajednice županije, Udruge gradova te snažnu potporu parlamentarne većine. To govori da Vlada kontinuirano reagira i intervenira u pravom trenutku'', ocijenio je Plenković uvodno.
 
Važne saborske odluke kroz Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom te zakone iz zdravstvene domene
 
Komentirao je i važne odluke koje su se donijele u Hrvatskom saboru.
 
"Usvajanjem Zakona o trgovini ispunjeno je naše izborno obećanje o reguliranju rada nedjeljom. Novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini pronalazi pravi balans između obiteljskog života i poslovnih obveza. Na taj smo način vodili brigu o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, da se s dobrim rasporedom radnih nedjelja osiguraju usluge u onim najfrekventnijim mjesecima turističke sezone, a da se zaposlenima, osobito u trgovini, omogući da nedjelje provode s obitelji", rekao je.
 
Podsjetio je da je ministar Vili Beroš u Saboru u drugom čitanju predstavio dva zakona iz domene zdravstva.
 
"Usvojen je paket reforme zdravstva, što je također dobro. Idemo dalje s fokusom na prevenciju, na stavljanje pacijenta u središte, na bolje funkcioniranje zdravstvenoga sustava," poručio je.
 
Plenković je podsjetio i da je Vlada u mandatu dizala prava osoba s invaliditetom.
 
"Podigli smo naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju, sad iznose 4.157 kuna. Kada se ovo donosilo oporba je bila protiv, prije tri mjeseca je to bilo. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2.500 na 4.000 kuna prije nekoliko godina. I tada je oporba bila protiv. Mi smo u mandatu povećali iznos sredstava koji se izdvaja za posebno skupe lijekove sa 100 milijuna eura 2015. na 400 milijuna eura godišnje, koliko se izdvaja danas", rekao je.
 
"Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima, nažalost, u slučaju da im dijete premine za 10 mjeseci", kazao je Plenković.
 
To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izići s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje pripremalo ministarstvo.
 
"Plus toga idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. U ta tri zakona koja su u nadležnosti ministra Pileteća, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava".
 
Ocijenio je i kako se oporba o čijem se prijedlogu da se roditeljima njegovateljima produlji naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta nedavno raspravljalo i glasovalo u Saboru stavila u funkciju jedne udruge.
 
"Oporba se tu stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom i mi smatramo da tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna i dobra u sklopu širih zahvata u izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi", rekao je Plenković.
 
Time je odgovorio na novinarsku konstataciju kako je rok koji je danas iznio za četiri mjeseca dulji od onoga koji je u Hrvatskom saboru predlagala oporba.
 
Plenković je, na novinarski upit, negirao da je prva reakcija njegove stranke o toj temi prilikom glasovanja bila pogrešna. "Ne, nije. Ministar je rekao da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo", kazao je.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.
 
Donosimo cjelovita rješenja
 
"Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima", istaknuo je.
 
Plenković je kazao i da se ta tema ne može uspoređivati s naknadama koje nakon prestanka mandata dobivaju saborski zastupnici. "To su neusporedive stvari", rekao je.
 
Na novinarski upit koji je rok donošenja tog zakona, pojasnio je kako ministar Piletić ima zadaću da što prije sa svojim kolegama prione izradi prijedloga zakona.
 
Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima udruga i  komora kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj
 
Osvrnuo se i na subotnji prosvjed liječnika rekavši kako je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih liječničkih udruga, komora i izvijesti Vladu kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj.
 
"Vrlo smo zahvalni za vrlo predan aranžman cijele struke u vremenu korona-krize, ali i za sve što rade za pružanje liječničke skrbi hrvatskim građanima", rekao je Plenković.
 
Upitan o zakonu o izbornim jedinicama Plenković je odgovorio da će biti predložen na vrijeme. "Nema žurbe", kazao je.
 
Nalog o ICC-a o uhićenju ruskog predsjednika očekivan
 
Upitan o nalogu Međunarodnog kaznenog suda za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocijenio je da je očekivan i da je to "samo početak".
 
"To je očekivano. S obzirom na zvjerstva koja su se događala u Ukrajini zadnjih godinu i nešto dana, na brojne ratne zločine koji su počinjeni, ja mislim da je ovo samo početak", rekao je Plenković novinarima.
 
"Ovo je vrlo precizno formulirana teza tužitelja i odluka sudskog vijeća nimalo me nije iznenadila", dodao je.
 
Plenković je rekao kako misli da je samo pitanje vremena kada će se prikupiti dovoljno dokaza i za druge zločine.
 
"Prema ovome što znam, što se cijelo vrijeme odvija, a to je komunikacija ukrajinskog tužiteljstva s ICC-jem, samo je pitanje vremena kada će se akumulirati dovoljno drugih dokaza, argumenata i za druge aspekte" događanja u Ukrajini, rekao je.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti