Zakonom o fiskalizaciji protiv sive ekonomije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zakonom_o_fiskalizaciji_protiv_sive_ekonomije.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Konačni prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. „Mislimo da je potrebno krenuti s ovim modelom iz razloga što podaci koje imamo pokazuju ogromne nelogičnosti u prometu gotovinom“, istaknuo je ministar financija Slavko Linić, dodavši da promet u gotovini od samo 15 posto nije realan te da svi oni koji rade s gotovinom iskazuju male promete i dohotke. „Opredijelili smo se za vrlo moderna rješenja što znači da postojeća računala sa softverskim rješenjima omogućuju pristup centralnoj obradi u Poreznoj upravi“, kazao je ministar. „Vrlo jasno smo definirali i daljnje ograničavanje prometa gotovinom“, rekao je ministar, „a to znači da nema gotovinskog plaćanja iznad 5000 tisuća kuna“. „Isto tako smo pravnim osobama ovisno o veličini omogućili zadržavanje blagajničkog maksimuma“, dodao je.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je ovo pitanje borbenog morala jedne države za uspjeh u društvu. „Pravila moraju biti jasna, ona koja su propisana moraju se poštivati, a naš politički stav je da porezi ne smiju biti takvi da ljudima ubiju volju za poslovanjem i motivaciju. Ali ono što se ima platiti, ima se platiti. Sloboda je kada se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu“, kazao je premijer. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je da ova mjera čini sustav transparentnim i eliminira sivu ekonomiju. „Mi za 60 posto snižavamo PDV u turističkom sektoru, ali se traži čišće poslovanje“, zaključio je ministar.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona, ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je dvije osnove zbog kojih se išlo u izmjenu ovog zakona, a to su nedovoljna zaštita vjerovnika i radnika te prilagodba novom Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Naveo je i uspostavu tri načela, a to su vjerovnička autonomija, pojačana zaštita vjerovnika i radnika te uvođenje reda u stečajni postupak.

Hrvatskom saboru upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama. Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić objasnio je da prema važećem Zakonu o elektroničkim komunikacijama Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) upravlja Vijeće od 7 članova što uključuje i predsjednika i zamjenika HAKOM-a. Ovim izmjenama Zakona predloženo je da se broj članova Vijeća smanji na 5. „Osim što se postižu uštede od milijun kuna godišnje, ovim zakonom se preciziraju ovlasti i dužnosti zamjenika predsjednika Vijeća HAKOM-a, kao i propisani postupak imenovanja novog te smanjenog sastava Vijeća“, kazao je ministar Hajdaš-Dončić.

Između ostalog, raspravljalo se o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Izmjene i dopune Konvencije o osnivanju Vijeća za carinsku suradnju, a usvojen je i Nacionalni akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2012. do 2014. godine.



Pisane vijesti