Zbog izostanka nekih sindikalnih središnjica nije održana sjednica GSV-a

Iako smo u obavijesti poslanoj medijima najavili održavanje 98. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, ona danas nije održana iz razloga što se na nju nisu odazvali predstavnici četiri sindikalne središnjice.

Kao razloge svog nesudjelovanja predstavnici sindikata naveli su „način rada GSV-a prema kojemu sjednice priprema, dnevni red oblikuje, te termine sastanka određuje Vlada RH“, kao i nepravodobno upućivanje radnih materijala i neodržavanje radno-konzultativnog sastanka.

Nazočni članovi GSV-a smatraju da navedeni razlozi nemaju uporište u istini jer su radni materijali predviđeni za 98. sjednicu GSV-a svim socijalnom partnerima upućeni pravodobno, prema odredbama Poslovnika o radu GSV-a, pa je tako Prijedlog zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite dostavljen 28. svibnja 2007. godine, Prijedlog zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu, s Konačnim prijedlogom zakona dostavljen je 31. svibnja 2007. godine, a Prijedlog zakona o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu s Konačnim prijedlogom zakona i Prijedlog Zakona o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu dostavljeni su 6. lipnja 2007. godine.

Upućivanje navedenih zakona u proceduru iznimno je važno i opravdano zbog neposrednog interesa svih onih na koje će se ti zakoni primjenjivati, a to su prije svega radnici koji su radili s azbestom, a ista obveza je preuzeta i u odnosu na misiju MOR-a koja je u travnju boravila u radnom posjetu Republici Hrvatskoj i tom prilikom se susrela sa predstavnicima svih socijalnih partnera.

Konzultacije oko većine navedenih zakona sa zainteresiranim socijalnim partnerima traju već više od godinu dana, a sudjelovanje u pripremi za prvo čitanje Prijedloga zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite bilo je omogućeno predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Međutim, svoje očitovanje na navedene zakone dostavili su Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Hrvatska udruga poslodavaca dok ostale središnjice to nisu učinile.

Uz upućivanje svih radnih materijala gotovo 10-15 dana prije sjednice, svi članovi GSV-a dobili su obavijest da se predlaže da se navedeni zakoni razmatraju na sljedećoj sjednici GSV-a i u vezi toga nije bilo niti jedne primjedbe.

Također, moramo naglasiti da je potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, kao predsjednica GSV-a suprotno tvrdnji dijela sindikata sazvala radno-konzultativni sastanak GSV-a za srijedu 13. lipnja 2007., a predstavnici sindikata: Stjepan Kolarić, dopredsjednik GSV-a i Ana Knežević, koordinatorica sindikalnih središnjica otkazali su sudjelovanje navodeći svoju spriječenost.

Uzimajući u obzir pravodobno upućene radne materijale, dovoljan rok za očitovanje, posebni interes nositelja Prijedloga i osobito neposredno zainteresiranih socijalnih partnera, obveze prema misiji MOR-a, rokove u vezi tekućeg zasjedanja Hrvatskog sabora kao i objektivnu nemogućnost održavanja radno-konzultativnog sastanka, sjednica GSV-a je bila sazvana za petak, 15. lipnja 2006. godine s time da su poziv i materijali dostavljeni svim članovima sukladno odredbama Poslovnika o radu GSV-a.

Međutim, na dan održavanja predmetne sjednice predstavnici četiri sindikalne središnjice dopisom su izvijestili da neće sudjelovati u njezinu radu navodeći formalne i nebitne a ne bitne i sadržajne razloge.

Iz svega gore navedenog smatramo da nije bilo nijednog opravdanog razloga da se pripremljena i pravodobno najavljena 98. sjednica GSV-a ne održi uz njihovo sudjelovanje, tim prije što su određeni zakoni od izuzetnog interesa prije svega za reguliranje prava radnika.

Istovremeno, nema dvojbe da su predstavnici sindikalnih središnjica u tripartitnom dijalogu potpuno ravnopravni te da dinamika i sadržaj rasprave na GSV-u o određenim temama koje sindikati mogu predložiti , prije svega ovisi o njihovom prethodnom zajedničkom dogovoru i pravodobnom upućivanju prijedloga poslodavcima i Vladi RH.

Potpredsjednica Vlade RH i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor sazvala je novi radno-konzultativni sastanak GSV-a za ponedjeljak , 18.lipnja 2007.g. imajuću u vidu hitnost procedure i interes drugih sindikata i socijalnih partnera da se predmetni zakoni što prije rasprave i usvoje u Hrvatskom saboru.



Pisane vijesti