Zdravko Marić: Neoporezivu naknadu zaposlenicima za novorođenče dižemo s 3.362 na 10.000 kuna

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/30 prosinac/DvsB2wmWkAEMnDf.jpg

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministar financija Zdravko Marić predstavio je novu demografsku mjeru Vlade RH vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

Naglasio je kako je ta mjera stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi. "Zaposlenici koja rodi, njen poslodavac ima mogućnost i pravo isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna", rekao je ministar Marić. 
 
Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019., stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja, a primjenjiv je od danas, dodao je.
 
Zadovoljan trendom smanjivanja javnog duga
 
Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, podsjetio je, u 2015. godini bile su 12 milijardi kuna.
 
"Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate - više od 400 milijuna kuna", rekao je ministar Marić.
 
Istaknuo je kako je stopa rasta dobra, imamo višak tekućeg računa platne bilance, stabilizirane javne financije, smanjujemo javni dug, no postoje stvari koje treba doraditi.
 
Na pitanje može li se ubrzati rast BDP-a, odgovorio je da je ključni izazov kako dići stopu rasta i učiniti je održivom. Kao preduvjete naveo je da se nastavi porezno, neporezno i administrativno rasterećivanje gospodarstvenika, poduzetnika i građana te da se stvore i poprave uvjeti za poslovanje i investiranje.
 
Podigli smo proračun za zdravstvo
 
Kazao je da preraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.
 
"Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih  vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova", kazao je Marić, komentirajući stanje u hrvatskom zdravstvu.
 
Naglasio je da se mora primjenjivati kombinacija mjera na prihodnoj i troškovnoj strani proračuna zdravstva.
 
"Dali smo doprinos kroz treći krug poreznog rasterećenja, digli smo proračun za zdravstvo za jedan postotni bod, oko 1,350 milijardi kuna, no to neće biti u potpunosti dovoljno", naglasio je.
Na pitanje treba li država financijski i dalje pomagati brodogradilišta 3. maj i Uljanik, odgovorio je da nije sretan i zadovoljan.
 
"Bez kamata imamo za platiti bez jamstva po kreditima 2,520 milijardi, s kamatama to iznosi 2,6 ili 2,7 milijardi. Pravo je pitanje zašto su se jamstva u tolikom iznosu davala", kazao je ministar Marić.
Dok god je ministar financija, radit će svoj posao odgovorno i predano, zajedno sa svojim timom, odgovorio je na pitanje ostaje li ministar i sljedeće godine.
 
Izvor: Vlada / Hina, HTV


Pisane vijesti