Zdravko Marić u Dnevniku HTV-a: Poboljšani rejting utječe na financijsko tržište, pa tako i na kredite građana

  • Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/08 lipnja/ZM-1.jpg

Hrvatska je nadmašila zacrtane proračunske ciljeve, ostvarila suficit, ograničila proračunske rashode i povećala prihode, smanjila trošak za kamate i javni dug. Ukratko - Fitch je iznimno pohvalio javne financije.

"Od prvoga dana kao ministar financija i član Vlade imam svoja intimna očekivanja. Kada u nešto vjerujete i kada se to dogodi, onda vas uhvati i ponos," ističe ministar financija Zdravko Marić komentirajući podizanje kreditnoga rejtinga.
 
Ministar dodaje da je pristupanje Europskoj uniji značilo čitav niz uskladbi i strukturnih reformi.
 
"Ne činimo to zbog nekoga u Bruxellesu ili Frankfurtu, već zbog nas samih. Danas - sutra članstvo Europskoj monetarnoj uniji sa sobom ima vrlo pozitivnu reputaciju što se tiče same zemlje.
 
Ipak, pred Hrvatskom su brojni izazovi.
 
"Potrebni su reformski iskoraci, neovisno o političkim stvarima, to je potrebno raditi. Od prvoga trena smo se uhvatili s tim u koštac. Na tragu rasterećenja treba nastaviti. Što se tiče reforme javne uprave. Nije samo pitanje koliko ona košta i koliko je velika. Ključno je pitanje što mi kao porezni obveznici dobivamo od javne uprave", kazao je ministar o dijelu izvješća koje govori o poslovnom okruženju.
 
Dodatni iskoraci na rashodnoj strani proračuna
 
Ministar Zdravko Marić dotaknuo se pitanja zdravstva, te reforme toga sektora.

"S upumpavanjem dodatnih prihoda u proračun zdravstva ne možemo riješiti taj problem. Potrebno je činiti iskorake na rashodnoj strani proračuna", kazao je.
 
Upitan što za malog čovjeka znači povećanje kreditnog rejtinga, ministar financija rekao je da to ima pozitivan utjecaj na financijsko tržište, pa tako i na kredite građana, a ne samo na ono što plaćamo iz proračuna. "Ne čekaju financijska tržišta objave kreditnih rejtinga, već to na dnevnoj bazi prate. Svi imamo neke potrošačke kredite ili stambene kredite. Ja radim na tome da se to može i još više snižavati", dodao je ministar.

Povoljan utjecaj na uvjete zaduživanja
 
Poboljšani rejting utjecat će na uvjete zaduživanja, a do kraja godine refinancirat će se još dvije obveznice.
 
"Naše potrebe za financiranjem to jest zaduživanjem, sveli smo na najmanju moguću razinu. U pravilu mi sada govorimo o refinanciranju dospjelih kredita i obveznica iz prošlosti. Mi ćemo se pripremiti i tražiti najbolji trenutak za izlazak na tržište, zaključuje ministar financija Zdravko Marić.
 
Izvor: Vlada RH / HTV



Pisane vijesti | Zdravko Marić