Zračne snage angažirane na požarištu Razvođe-Promina

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u petak, 18. kolovoza 2017., od ranog su jutra na  požarištu Razvođe-Promina u Šibensko-kninskoj županiji, a požar gase tri Canadaira CL-415. Uz požarište na Promini još uvijek je aktivno i požarište na Svilaji te je na ovo požarište upućena jedan Airtractora AT-802.

Požar se na Promini razvio jučer u popodnevnim  satima, a gasile su ga zračne snage sa ukupno osam protupožarnih aviona. Uz zračne snage gasiteljima na terenu pomažu i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH

Tijekom jučerašnjeg dana zračne su snage gasile ukupno pet požara na koje je izbačeno više od 500 vodenih bombi pri čemu je ostvareno oko 70 sati naleta na požarištima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 222 požara (79 u Šibensko-kninskoj, 75 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1900 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 57 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta. Sveukupno su zračne snage gaseći 222 požar u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni izbacile više od 12 000 vodenih bombi na požarišta te utrošile više  od  1 200 000 litara goriva.

Izvor: MORH



Pisane vijesti