Otpisan dug za više od 150 tisuća građana, potpuno deblokiranih više od 6.000

Slika /00 Foto mobitel/foto/6A0622AC-EBC9-404E-BED5-9630954F5FD6.jpeg

Paketom triju donesenih zakona Vlada olakšava položaj blokiranih građana, destimulira neuspješne blokade računa i pojednostavljuje provedbu stečaja potrošača, istodobno pripremajući novi ovršni zakon, koji treba uvesti suvremenije, brže i troškovno jeftinije procedure naplate potraživanja, uz adekvatnu razinu zaštite dostojanstva i egzistencije ovršenika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima, u pratnji ministra financija Zdravka Marića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te predsjednika Uprave FINA-e Dražena Čovića predstavnicima medija govorio o ukupnim mjerama koje Vlada poduzima kako bi se smanjio broj blokiranih građana u Hrvatskoj.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je krajem travnja ove godine Vlada predstavila zakonodavni paket kojim se pristupilo rješavanju problema insolventnosti građana čiji su računi blokirani kroz duže vremensko razdoblje.
 
''Tada smo kazali, a to želim ponoviti i danas, da je uredno ispunjenje dugova standard kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštivati, jer je to jedno od osnovnih načela obveznih odnosa'', naglasio je premijer.
 
Tri zakona za pomoć blokiranima
 
Vlada je, svjesna teškog stanja dijela građana, s tri zakonska prijedloga, koji su prošli javno savjetovanje i usvojeni su u Hrvatskom saboru, željela riješiti dio problema koji se odnosi na 326.379 građana koji su se nalazili u blokadi na dan 31. svibnja 2018. godine, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata.
 
''Vlada je problemu pristupila predloživši Hrvatskom saboru tri zakona: Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača'', kazao je.
 
Predloženi zakonski paket Hrvatski je sabor usvojio početkom ovog mjeseca, a prije dva dana, 21. srpnja 2018. stupio je na snagu prvi iz navedenog paketa, Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama.
 
Otpisan dug za 150.474 blokirana građana
 
Prva mjera ovoga Zakona odnosi se na otpis dugova do 10.000 kn prema državi i povezanim pravnim osobama, kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik (npr. Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje) i to onim građanima koji su zbog tih dugova bili u blokadi na dan 31.12.2017. godine.
 
''Tijekom proteklog vikenda, bez ikakve inicijative blokiranih sugrađana, Financijska agencija krenula je u provedbu ovoga zakona i uspješno provela prvu mjeru. Izvršen je otpis duga za sve građane koji su ispunjavali uvjete – i to za njih 150.474'', istaknuo je premijer.
 
Izdvoje li se podatci za samo četiri najveća grada, broj građana kojima je država otpisala dug u Zagrebu iznosi 28.743, u Splitu 4.302, u Osijeku 3.701 te u Rijeci 3.842 građana.
 
Otpisana milijarda i 338 milijuna kuna duga
 
''Važno je naglasiti da je 6.248 građana u potpunosti deblokirano budući da su imali samo dugove prema državi i njenim pravnim osobama, koji su otpisom prestali", rekao je premijer dodavši da je time otpisan dug u iznosu od milijarde i 338 milijuna kuna, od čega preko 846 milijuna kuna glavnice i gotovo 492 milijuna kuna kamata.
 
Predsjednik Vlade pritom je naglasio da je otpis duga koji građani imaju prema državi i povezanim osobama izvršen automatski, zahvaljujući odredbama Zakona i radu Financijske agencije, tako da ne ostanu zakinuti oni građani koji nisu upoznati sa svojim pravima.
 
Kao drugu mjeru, Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama predviđa poticaje za općine, gradove i županije te privatne vjerovnike, poput telekom-operatera, banaka i drugih, da otpuste dugove blokiranim građanima kao što je to napravila država i s njome povezane pravne osobe. ''Još jednom u ime Vlade apeliram na njih da to učine'', naglasio je premijer.
 
Vlada je zakonom predvidjela porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak kako bi stimulirala ove kategorije vjerovnika da iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima.
 
Uz navedeno, ovaj Zakon, kao treću mjeru, predviđa i poticajni model reprograma poreznog duga za blokirane građane.
 
Destimuliramo neuspješne blokade dulje do tri godine
 
Govoreći o Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, drugom iz zakonskog paketa, čije se stupanje na snagu očekuje tijekom sljedećeg tjedna predsjednik Vlade naglasio je da je Zakon usmjeren prema destimulaciji bezuspješnih blokada računa koje traju dulje od 3 godine.
 
"Njime se uvodi obustava postupanja FINA-e ako se tražbina nije naplatila u cijelosti u roku od 3 godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih 6 mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini", objasnio je premijer Plenković, zaključivši da provedbom Zakona Vlada očekuje smanjenje broja blokiranih građana i iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna.
 
"Ovdje se", napomenuo je, "ne radi o otpisu ili otpustu dugova, već o deblokadi računa za otprilike 70.000 građana."
 
Pojednostavljujemo stečaj potrošača
 
Govoreći o trećem u Saboru usvojenom zakonu, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača, predsjednik Vlade naglasio je da se njime uvodi pojednostavljenje stečaja potrošača gdje će se, u fleksibilnijem postupku, dugotrajno blokiranim građanima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružiti mogućnost da se oslobode obveza.
 
"Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2019., a jednostavni postupak stečaja potrošača obuhvatio bi preko 80.000 blokiranih građana", rekao je predsjednik Vlade.
 
Cilj svih ovih mjera značajno je smanjenje broja blokiranih građana za oko 150.000 i iznosa evidentiranog duga za otprilike 33 milijarde kuna po blokiranim računima.
 
Elaborirajući daljnje mjere, predsjednik Vlade istaknuo je da je radna skupina Ministarstva pravosuđa pri kraju s aktivnostima na četvrtoj zakonodavnoj mjeri, novom ovršnom zakonu, kao završnom normativnom rješenju sustava naplate tražbina, čije će konture Ministarstvo uskoro predstaviti.
 
"Ciljevi paketa su suvremenija i brža rješenja, jednostavnije i troškovno jeftinije procedure naplate potraživanja, uz adekvatnu razinu zaštite dostojanstva i egzistencije ovršenika", zaključio je predsjednik Vlade, izrazivši uvjerenje da će se u predstojećoj provedbi vidjeti jasni učinci zakonskih mjera za 320.000 blokiranih sugrađana.



Pisane vijesti | Andrej Plenković