150 mil. kn jamstava za Opću bolnicu u Puli: Ovo je još jedna poruka potpore razvoju Istre

  • Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/02 ožujka/7.jpg

Premijer Andrej Plenković danas je u sklopu posjeta Istri, u novoj zgradi Opće bolnice u Puli sudjelovao na potpisivanju ugovora o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza najveće istarske zdravstvene ustanove. "Potpisivanjem današnjeg ugovora zaokružujemo sva sredstva koja su potrebna za dovršetak izgradnje i opremu Opće bolnice Pula. Riječ je o 150 milijuna kuna. To je projekt iza kojeg je Vlada čvrsto stala", rekao je premijer.

Zahvalio je županu Fabriziu Radinu, gradonačelniku Borisu Miletiću, sadašnjem i bivšem ministru zdravstva te svim zaposlenima što su omogućili da se projekt dobro razvija, podsjetivši da mu je Vlada potporu dala na sjednici koju je prošle godine održala u Puli.
 
Vlada u Istri snažno podržava infrastrukturni, prometni i gospodarski razvoj
 
"Pacijenti koji ovdje gravitiraju, njih je više od 200 tisuća, imat će bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, što je izrazito važno i za turističku sezonu kada se broj pacijenta značajno povećava", rekao je i naglasio da je ovo je još jedna poruka Vlade Republike Hrvatske da želi ravnomjerni regionalni razvoj ovdje u Istri.
 
Izrazio je zadovoljstvo najavom ministra Butković o dovršetku dodatnih 11 kilometara od Pazina prema Učkoj kao koracima prema dovršetku Istarskog ipsilona, projektnom dokumentacijom za drugi tunel kroz Učku, te ulaganjima ACI-ja u novu marinu u Rovinju kao dokazima da Vlada u Istri snažno država infrastrukturni, prometni i gospodarski razvoj.
 
Vlada ulaže u zdravstvo, investirala je u bolnicama u Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru, pomoći će i Kninu
 
Upitan o tome hoće li Vlada pomoći i kninskoj bolnici u namirenje dugova premijer je odgovorio da država pomaže svakoj bolnici te istaknuo da je važno da Vlada u zdravstvo ulaže.
 
"Investicija u Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru, čija je bolnica proglašena memorijalnom, radimo iskorake, država pomaže, pomoći će, naravno, i bolnici u Kninu", zaključio je Plenković.
 
Novonastala situacija s migrantima treba zajednički odgovor Europske unije
 
Odgovarajući na pitanje brine li ga situacija s migrantima premijer je odgovorio da je u stalnom kontaktu s čelnicima europskih institucija kao i s grčkim i bugarskim premijerom.
 
"Sasvim je jasno da novonastala situacija treba zajednički odgovor Europske unije. Treba nastaviti dogovor s Turskom. Aranžman koji smo s Turskom imali proteklih godina gdje je sa strane Unije bilo izdvojeno 6 milijardi eura za financiranje brojnih izbjeglica i migranata koji su bili na turskom teritoriju. Mislim da jednu vrstu takvog dogovora moramo obnoviti jer ono praktički jamstvo sigurnosti za cijelu Europsku uniju, prije sveg u ovom trenutku za Grčku i Bugarsku", rekao je Plenković.
 
"Mogu reći još jedan kut iz razgovora s kolegom Mitsotakisom. Ova grčka Vlada svoje granice neće otvoriti."
 
Pozicija hrvatske Vlade je da granicu čuva policija. Promijene li se okolnosti razmišljat ćemo i o angažiranju vojske
 
Upitan o mogućnosti slanja vojske na granicu ukoliko situacija eskalira Plenković je ponovio da današnje okolnosti nisu onakve kakve su bile 2015. i 2016., rekavši da jača kontrola vanjskih granica, a  nezakonite se migracije sprječavaju što hrvatska Vlada čini kroz hrvatske policiju koja ima dominantnu zadaću čuvanja hrvatskog teritorija.
 
"Imamo 6.500 policajaca čiji rad osobito cijenim na granici. Apsorbirali smo 270 milijuna eura iz europskih fondova za jačanje naše spremnosti za Schengen i na tom ćemo tragu nastaviti."
 
"Slanje vojske trenutno nije na dnevnom redu, no ukoliko se okolnosti promijene možemo razmisliti o tome. No, ponavljam, pozicija hrvatske Vlade je da granicu čuva policija", istaknuo je premijer.
 
Premijer će tijekom boravka u Istarskoj županiji s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ministrom turizma Garije Cappellijem posjetiti i Umag, gdje će se sastati s predstavnicima Hrvatske udruge turizma i Grada Umaga.

Pisane vijesti | Andrej Plenković