Predsjednik Vlade Plenković: Trendovi hrvatske ekonomije i makroekonomski pokazatelji su ohrabrujući

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/27 travnja/33 sjednica VRH/DSC_0853.jpg

Na početku današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima stradalih u teškoj pomorskoj nesreći koja se dogodila preksinoć u Koločepskom kanalu. 

Također, izrazio je žaljenje zbog tragedije koja se sinoć dogodila u Šibeniku, gdje je ubijeno troje ljudi. „Moramo voditi računa o sigurnosti u Republici Hrvatskoj i nastojati kreirati društvo koje će prevenirati ovakve situacije.“

Govoreći o najnovijim podacima o proračunskom manjku, koji je pao na 0,8 posto BDP-a, premijer Plenković istaknuo je da je ostvaren najniži deficit hrvatskog proračuna od 2002. godine, od kada se mjeri prema aktualnoj statistici. „Kada to povežemo s javnim dugom, koji je pao na 84,2 posto BDP-a, možemo kazati da su ukupni makroekonomski pokazatelji ohrabrujući za trendove hrvatske ekonomije koji ulijevaju povjerenje i u političku stabilnost i u napore koje ulaže Vlade“, kazao je.

Osvrnuo se na radni ručak na kojem je jučer, zajedno s pet ministara, sudjelovao na poziv i u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Vladi su  za prvih šest mjeseci mandata poslodavci uputili pozitivne ocjene. Jedna od tema razgovora bili su učinci Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je svojim sadržajem i brzim učinkom smirio moguće prijetnje za hrvatsko gospodarstvo i financijsku stabilnost. „Drago mi je da se svi bitni dionici koji su uključeni u ovaj proces  slažu kako je potez Vlade i parlamentarne većine bio i pravovremen i odgovoran“, dodao je.

U nedjelju je održana komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac  i preživjele zatočenice i zatočenike logora. „Još jednom izrazivši pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, jasno smo osudili sve zločine tog režima koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu, ne samo u Jasenovcu, već i u drugim dijelovima Hrvatske“, naglasio je premijer Plenković. Važnim je ocijenio razvijati društvo koje je spremno suočiti se s prošlošću i koje treba biti tolerantno i uključivo. „Važno je stvoriti klimu u kojoj će se u budućnosti održavati jedinstvene i zajedničke komemoracije, odnosno jedna na kojoj bismo zajednički poslali poruke kojima se određujemo prema ključnim pitanjima hrvatske prošlosti jer to zaslužuju, prije svega, žrtve i civilizacijska dostignuća i vrijednosti koje dijelimo“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da su ovaj tjedan obilježile i pripreme za sastanak na vrhu o pregovorima o Brexitu, koji će se održati u subotu u Bruxellesu. „To je prigoda da još jednom vrlo čvrsto i vrlo jasno artikuliramo stav Republike Hrvatske kako je striktna provedba schengenskoga graničnoga zakonika, odnosno njegove revidirane odredbe sa sustavnim kontrolama na internim granicama Europske unije, u ovom trenutku u političkom, gospodarskom, turističkom, prometnom pa i sigurnosnom smislu, za Republiku Hrvatsku neodrživa“, naglasio je. Dodao je da će o tome osobno sutra razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u subotu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Premijer Plenković vjeruje da će svi razgovori koji se vode i argumenti koje Hrvatska iznosi pridonijeti iznalaženju rješenja.

„Očekujem da razumijevanje za neodrživost ovakve situacije prevlada i u Sloveniji, a na tome tragu sam pisao i kolegi Ceraru uoči ovoga sastanka u Bruxellesu. Vjerujem da će naši napori uroditi plodom, a sve uz činjenicu da ćemo se pridržavati bitnih zadaća – ukupnih aspekata unutarnje sigurnosti, zaštite vanjskih granica, pripreme za Schengen i sprječavanja mogućih terorističkih napada“, zaključio je.

Na kraju, predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će Tjedan EU fondova, koji je u tijeku, pridonijeti važnom zadatku povećanja apsorpcije europskih sredstava. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković