4. sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga

Na sjednici je usvojen Nacrt Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2008. godinu koji će se uputiti na usvajanje Vladi RH. Izvješće sadržava objedinjene podatke za 2008. te detaljno prikazuje stanje zlouporabe opojnih droga u Hrvatskoj, europske trendove kao i pregled položaja Republike Hrvatske u odnosu na stanje i kretanje suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Europi.

Izvješće također sadrži epidemiološke podatke o osobama liječenim zbog zlouporabe droga, podatke o kriminalitetu vezanom za zlouporabu opojnih droga, te pregled aktivnosti koje su na području suzbijanja zlouporabe droga, prevencije i liječenja ovisnosti, međunarodne suradnje na području droga, provedene od strane mjerodavnih ministarstva/tijela, županija, udruga i terapijskih zajednica tijekom 2008.

Na sjednici su članovi Povjerenstva izvijestili o dinamici izvršenja aktivnosti iz Provedbenog Programa Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2009. u prvih 6 mjeseci, te je nakon provedene rasprave donesen zaključak kojim je usvojeno predmetno izvješće uz naglasak da je neophodno intenzivirati provedbu preventivnih aktivnosti u obrazovnom sustavu.

Predsjednica Povjerenstva Đurđa Adlešič dala je inicijativu kojom bi se prikupili primjeri dobre prakse preventivnih programa koji se provode u pojedinim županijama, a kako bi se isti mogli prezentirati i implementirati u onim županijama u kojima se preventivni programi ne provode na zadovoljavajući način.
Na sjednici se također raspravljalo i o izradi programa aktivnosti kojima će se u vremenu od 15. studenog do 15. prosinca 2009. obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti.




Pisane vijesti