Akademik Kusić: Osnovni cilj Vijeća je praksu netolerancije zamijeniti konstruktivnim dijalogom

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/29 lipnja/akademik kusic.jpg

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, danas je u Banskim dvorima održana prva sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Predsjednik Vlade članovima Vijeća iznio je osnovne ciljeve i očekivanja Vlade.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kazao je da su članovi Vijeća danas formirali metodologiju rada, a nakon toga su iznijeli svoje načelne stavove o ciljevima rada Vijeća.

„Osnovni cilj Vijeća je da se jedna praksa netolerancije zamijeni konstruktivnim dijalogom“, naglasio je i dodao da Vijeće želi da se stišaju strasti i iracionalnosti, koje se periodično javljaju, te da dođe do pomirenja u društvu. 

Naglasio je da Vijeće smatra važnim u društvu stvoriti orijentir koji će osigurati dugoročno smirivanje i pomirenje različitih, najčešće ekstremnih i nekritičnih teza manipulacija, kako bi se to prestalo prenositi  mlađe generacije. Pojasnio je da je zadaća Vijeća je postaviti temelje koji će moći služiti kao konstanta za buduće generacije.

 „Naš je zaključak da mi ne trebamo biti, kakao u medijima kažu, vijeće za prošlost, nego vijeće za budućnost“, poručio je akademik Kusić. 

Pisane vijesti