Aladrović: Akceptirali smo volju 700.000 građana, mirovinski sustav može ostati održiv i adekvatan

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je danas da je Vlada prihvatila volju više od 700.000 građana, koji su potpisali sindikalnu inicijativu "67 je previše", jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative.

"Mi smo akceptirali volju 700.000 građana. Shvatili smo da naše teze o održivosti, adekvatnosti i međugeneracijskoj jednakosti mogu ostati i u slučaju prihvaćanja ove referendumske inicijative tj. prihvaćanja članaka zakona kakve su sindikati formulirali", rekao je Aladrović novinarima nakon sjednice Vlade.
 
Najavio je da će paralelno uputiti prijedlog izmjena unutar radnog zakonodavstva za koje smatra da će postići ciljeve koje su željeli - duži ostanak u svijetu rada i veće mirovine.
 
Na novinarski upit zašto to Vlada nije prije percipirala nego tek sada, odgovorio je kako je dio zakona, koji se tiče rada do 67. godine, donijela SDP-ova Vlada.
 
"Taj dio u zakonu bio je nebitno promijenjen. Međutim, građani su izrazili svoju volju. Mi poštujemo volju građana i akceptiramo njihove zahtjeve i na taj način zadržavamo i svoje ciljeve koje smo komunicirali na početku mirovinske reforme. Između ostalog, očekujemo da će sustav ostati održiv, stabilan i da će mirovine biti adekvatne", rekao je.
 
Bivši ministar Pavić ne treba snositi odgovornost
 
Aladrović smatra da bivši ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ne treba snositi odgovornost jer je plašio javnost da će sindikalni zahtjevi stajati mirovinski sustav 45 milijardi kuna.
Pozitivni efekti mirovinske reforme i dalje ostaju na snazi
 
O tvrdnjama bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavić da će sindikalni zahtjevi stajati mirovinski sustav 45 milijardi kuna rekao da je riječ o statičkoj procjeni ako se mijenja samo Zakon o mirovinskom osiguranju.
 
"Tih 45 milijardi kuna su statička procjena ako se mijenja samo Zakon o mirovinskom osiguranju. Ako radimo zahvate unutar radnog zakonodavstva, opet potičemo ostanak u svijetu rada, što potencijalno u budućnosti povećava prihode državnog proračuna pa očekujemo da će fiskalne projekcije puno bolje izgledati", ustvrdio je.
 
Upitan kako će to objasniti Europskoj komisiji (EK), koja je i od SDP-ove Vlade tražila da se u mirovinu ide sa 67 godina, rekao je da će u sklopu razgovora s njima objasniti zašto su se za to odlučili i kako će kompenzirati promjene u zakonu. Stoga očekuju podršku EK-a.
 
"Tu se radi o segmentima mirovinske reforme. Svi pozitivni efekti mirovinske reforme i dalje ostaju na snazi, ovdje se mijenjaju samo članci koje je predložila referendumska inicijativa", istaknuo je.
 
Upitan hoće li na dnevni red doći i braniteljske mirovine, kao i povlaštene mirovine političara, Aladrović je rekao kako to analiziraju, ali će ih u nekom drugom navratu korigirati tj. donijeti odluku što će s njima raditi.
 
Aladrović je odbacio ocjene da je to svojevrsna Vladina kapitulacija. "To ne bih nazvao kapitulacijom nego političkim odnosom prema građanima Hrvatske, shvaćanjem njihovih traženja. Mi smo odgovorna Vlada i tako se i ponašamo prema hrvatskim građanima", rekao je.
 
Izvor Hina / Vlada


Pisane vijesti | Josip Aladrović