Odlukama o Croatia Airlinesu i 3. Maju otklanjamo negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/19 rujna/VRH_1305.JPG

U Banskim dvorima održana je 179. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 19 točaka dnevnog reda, među kojima Odluka o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d., kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733 te Odluka o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije društva Croatia Airlines d.d. 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru. „Glavni razlozi su unapređenje područja vezanog uz poduzimanje radnji protiv nepravilnosti sa štetnim utjecajem na proračunska sredstva te dorada pojedinih odredbi Zakona koje su pokazale manjkavosti u praksi“, rekao je ministar.

Dodao je da se time jasnije definiraju obveznici imenovanja osobe za nepravilnosti, pojam nepravilnosti, odnosno uloga osobe za nepravilnosti. Također su propisani rokovi za dostavu izvješća o nepravilnostima, prekršajne odredbe i donošenje pravilnika kojim će se detaljnije urediti područje vezano uz nepravilnosti.

 „Dorađene su i određene odredbe koje su pokazale manjkavosti u praksi, te su usklađene odredbe o obveznicima primjene s novim Zakonom o fiskalnoj odgovornosti“, rekao je ministar i dodao da se rok za stjecanje zvanja ovlaštenoga unutarnjeg revizora vezuje uz datum početka izobrazbe i ne može biti duži od dvije godine.

Davanjem državnog jamstva 3.Maj spreman za nastavak rada na dovršetku brodova

„Donijeli smo odluku o davanju državnog jamstva brodogradilištu 3. Maj, za kreditno zaduženje u iznosu do najviše 150 milijuna kuna, kojem je svrha stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje i za dovršetak gradnje započetih brodova, za koje je iskazan tržišni interes“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković i istaknuo da je temeljni i ključni razlog davanja jamstva smanjenje postojećih gubitaka za državu.

Kazao je i da je Uprava 3. Maja intenzivno radila na ispunjavanju svih preduvjeta za davanje državnog jamstva te se očekuje daljnja provedba i realizacija dogovorenog. Društvo je dostavilo popis svih vjerovnika koji su potpisali izjavu o odgodi dospijeća naplate potraživanja: „Do 1. rujna potpisano je 189 izjava, što je 92,32 posto od ukupnog iznosa potraživanja“, rekao je premijer i dodao da je dostavilo i analizu potrebnih sredstava za deblokadu računa i pripremu i pokretanje proizvodnje.

„S obzirom na dogovor i izjave vjerovnika, prošli tjedan se započelo s isplatom zaostalih plaća te je 3.Maj spreman za nastavak rada na dovršetku brodova“, rekao je te podsjetio da će danas posjetiti brodogradilište.

Zaduženje od 26 milijuna eura iskoristit će se za dovršetak broda 733 za naručitelja iz Kanade, kojem je rok isporuke u kolovozu 2020. godine. „Ključna zadaća je, usporedno s dovršetkom ovog broda i ostalih brodova, postići dogovor o strateškom partneru čime bi brodogradnja u Rijeci i dalje bila aktivna“, rekao je Plenković. Dodao je da Vlada paralelno radi i na pronalaženju rješenja za funkcioniranje Uljanika i naglasio da „on nije zanemaren niti zaboravljen“.

Ministar Marić rekao je da su ispunjeni uvjeti za jamstvo te će se njime jamčiti za kreditno zaduženje društva 3. Maj kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733, temeljem potpisanog Ugovora s Kupcem Algoma Central Corporation iz Kanade u iznosu od 26.000.000,00 eura. Naglasio je da se sredstva iz kreditnog zaduženja mogu koristiti isključivo u svrhu financiranja radnji Društva potrebnih za završetak započetog broda Nov.733.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da ugovorena cijena broda iznosi 36.500.000 USD (33.360.751 EUR), a da će cjelokupni prihod od broda Nov. 733 društvo 3.Maj na primopredaji broda, nakon što se isplati iznos od 50 milijuna kuna sukladno Ugovoru o kreditu na račun Hrvatske banke za obnovu i razvitak u cilju zatvarana dijela obveza po navedenom kreditu, te nakon što se vrati kredit u iznosu od 26.000.000,00 EUR-a, ostatak prihoda uplatiti u državni proračun Republike Hrvatske.

Dokapitalizacijom Croatia Airlinesa stabilizirat će se poslovanje društva

„Naš je stav da je Hrvatskoj potreban nacionalni avioprijevoznik, koji će poticati trgovinu, gospodarstvo, osigurati našim građanima povezanost i jačati kroz svoje aktivnosti hrvatski turizam“, kazao je premijer Plenković govoreći o Odluci o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije društva Croatia Airlines d.d..

„Donijeli smo odluku o pokretanju postupka strateškog partnerstva, od kojeg očekujemo da se ispune postavljeni uvjeti, prije svega širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela društva, te dokapitalizacija radi potpore budućem razvoju Croatia Airlinesa, zatim sudjelovanje u obnovi flote i daljnji razvoj tehničkih servisa“, nastavio je premijer i dodao da će se današnjom odlukom stvoriti preduvjeti za osiguranje postupka dokapitalizacije, što uključuje predujam u iznosu od 250 milijuna kuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja prije provedbe procesa povećanja kapitala društva od strane države i drugih zainteresiranih investitora, a u skladu sa propisima koji uređuju područja tržišta kapitala i državnih potpora.

 „Smatramo da će ova odluka otkloniti sve moguće negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo u slučaju narušavanja poslovanja CA“, zaključio je premijer.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio je da se donošenjem ove odluke osigurava uplata 250 milijuna kuna u korist društva CA čime će se stabilizirati poslovanje društva te omogućiti provedba daljnjih aktivnosti, kako bi se do 31. prosinca 2019. CA predložio model dokapitalizacije Vladi RH.

Provedba postupka dokapitalizacije mora započeti najkasnije do 1. lipnja 2020., a navedenih 250 milijuna kuna utrošit će se za popravak i generalni remont preostala dva motora zrakoplova, plaćanja trenutno dospjelog duga prema domaćim dobavljačima, ostale neophodne investicije u sljedećih 12 mjeseci i plaćanje kreditnih obveza. „Također, obzirom na starost flote i s tim povezane rizike, nužno je imati određena sredstva za izvanredne popravke“, dodao je ministar.

Odbačen prijedlog za pokretanja povjerenja ministru Kujundžiću

Vlada je odbila kao neutemeljene i neosnovane sve navode iz prijedloga 32 zastupnika Hrvatskog sabora za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te predložila Hrvatskom saboru da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja.

"Riječ je još jednoj takvoj inicijativi, imali smo ih već i ranije. Vlada je pripremila svoje očitovanje i vrlo temeljito elaborirala sve ono što smo uradili u kontekstu unapređenja čitavog zdravstvenog sustava te ćemo u dogovoru s Hrvatskim saborom, kada se pronađe odgovarajuće vrijeme da to bude na dnevnom redu, odraditi ovu inicijativu oporbe, još jednu, koja ide ovaj puta prema ministru Kujundžiću", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Program kontrole onečišćenja zraka za razdoblje od 2020. do 2029.

Donesen je i Program kontrole onečišćenja zraka za razdoblje od 2020. do 2029. godine, koji je izrađen u skladu sa Zakonom o zaštiti zraka i Uredbom o nacionalnim obvezama smanjenja emisija određenih onečišćujućih tvari u zraku u Republici Hrvatskoj.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pojasnio je da se Program donosi zbog ispunjavanja obveza smanjenja emisija onečišćujućih tvari u zraku i doprinosa ostvarivanju ciljeva ograničavanja antropogenih emisija određenih onečišćujućih tvari u zraku, kako bi se, dodao je, ostvario napredak u postizanju razina kvalitete zraka u Hrvatskoj.

Dodao je da Program sadrži pregled nacionalnog okvira politika i mjera za područje kvalitete zraka i onečišćenja zraka, pregled napretka u smanjenju emisija i poboljšanju kvalitete zraka te stupanj usklađenosti s nacionalnim obvezama i obvezama Europske unije.

Politička deklaracija o ciljevima održivog razvoja
 
Predstavljajući Nacrt političke deklaracije Sastanka na vrhu o ciljevima održivog razvoja: "Priprema za Desetljeće djelovanja i postizanja održivog razvoja", ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pojasnio je da je njezin cilj potaknuti političku odgovornost i poduzimanje mjera kojima će se ubrzati proces provedbe Agende 2030.
 
"Na taj način treba potaknuti ambiciozno djelovanje zemlja članica kako bi se proveli ciljevi održivog razvoja", rekao je.
 
Politička deklaracija usvojit će se na Sastanku na vrhu o ciljevima održivog razvoja na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koji će se održati 24. i 25. rujna 2019. godine u New Yorku, na kojem će Republiku Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
 
Javni poziv za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova
 
Vlada je prihvatila Nacrt javnog poziva za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova.
 
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković podsjetila je da 28. listopada ističe osam godina od imenovanja sadašnje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, te je stoga potrebno objaviti Javni poziv za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova.
 
Ministrica je dodala da se Zaključkom zadužuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da u ime Vlade Javni poziv objavi u Narodnim novinama i na svojim web stranicama, prikupi prijave kandidata i dostavi ih Vladi radi predlaganja Hrvatskome saboru.

Prijedlog da 21. listopada bude "Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa"

Hrvatskom saboru Vlada je predložila da donese Odluku o proglašenju 21. listopada "Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa".

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su predlagatelji Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskoga sabora.

Božinović je istaknuo da je uporaba mobitela u prometu, uz brzinu, alkohol i nekorištenje sredstava pasivne sigurnosti, jedan od četiri čimbenika koji uzrokuje teške prometne nesreće i stradavanje sudionika u cestovnom prometu.

"Tijekom prošle godine, a otprilike su postoci slični i ove godine, od ukupnog broja smrtno stradalih brzina je bila uzrok u 49,9 posto slučajeva, a svake godine više od 20 posto sudionika u cestovnom prometu strada u nesrećama koje su prouzrokovali vozači koji su vozili pod utjecajem alkohola, dok je nekorištenje sigurnosnog pojasa utjecalo za najmanje 10 posto smrti", izvijestio je ministar.

Podsjetio je da se izmjene Zakona o sigurnosti prometa, koje su stupile na snagu 1. kolovoza, odnose upravo na ta četiri glavna uzroka prometnih nesreća.

"Iz svega iznesenog vidljivo je da je mobitel samo jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća, pa smo mišljenja da bi proglašenje 'Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa' ukazalo na potrebu podizanja svijesti svih sudionika u prometu na cestama o svim glavnim uzrocima te boljoj educiranosti i poštivanju prometne kulture", zaključio je Božinović.

Premijer čestitao ministrima koji su na sjednicu Vlade došli pješice
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je na kraju sjednice Vlade čestitke ministrima koji su na sjednicu Vlade u Banske dvore došli pješice, obilježivši tako Europski tjedan mobilnosti.

"Mislim da je to jako dobra poruka", kazao je premijer, čestitavši ministrima koji su u Vladu došli dijelom koristeći se uslugama javnog gradskog prijevoza, dijelom pješice.

Novi savjetnik premijera za vanjsku politiku Vladimir Drobnjak

Predsjednik Vlade Plenković je izvijestio i da će, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, idući tjedan u New Yorku na Općoj skupštini UN-a biti i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Predsjednica i ja dogovorili smo se da ove godine ona ide na Opću skupštinu, premda je po uobičajenoj praksi bio red da ide predsjednik Vlade", rekao je Plenković.

Premijer je pozdravio i donedavnog veleposlanika pri UN-u Vladimira Drobnjaka, koji je od ponedjeljka njegov savjetnik za vanjsku politiku.

Izvor: Vlada / Hina
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković