Bačić za Dnevnik HRT-a: Nova Vlada nastavlja raditi na jačanju standarda građana i gospodarskom rastu

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/PPVRH_Bacic_18_05.jpg

O novoj Vladi u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.
 

Ministar Branko Bačić, upitan za današnje izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, kazao je da je predsjednik Republike čitavo vrijeme, a posebno tijekom izborne kampanje i prije izborne kampanje, kršio Ustav, zbog čega je dva puta upozoren od Ustavnog suda.

„Ako je netko gubitnik ovih izbora, onda je to prije svega predsjednik Milanović i SDP. Jer je u SDP-ovu četvrtu kampanju i ulazak u izbornu utakmicu-  ušao s mandatarom Zoranom Milanovićem. Vodeći se takvom njegovom 'logikom', onda mogu reći da je 75-76% hrvatskih građana, koji nisu zaokružili Rijeke pravde, da su glasovali protiv Zorana Milanovića. Pa se onda postavilo pitanje - ima li on sada nakon takvog izbornog debakla uopće legitimitet za obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske?“, rekao je ministar Bačić.

Građani su, dodao je Bačić, na ovim izborima glasovali za HDZ, koji je relativni izborni pobjednik, jer sa 40% mandata u Hrvatskom saboru jasno je iskazana volja velike većine hrvatskih birač.

Od ponedjeljka - punom parom

Novi koalicijski partner, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava zaziva 100 dana mira za novu vladu. Treba li ovoj vladi 100 dana mira? Premijer je isti, većina ministara su isti. Je li ovo zapravo vlada kontinuiteta ili će biti ipak nekog diskontinuiteta s obzirom da je DP ušao u vladu?

„Činjenica je da su tri ministra iz redova Domovinskog pokreta, da je ovo njihov prvi susret s izvršnom vlasti u Republici Hrvatskoj, da će njima vjerojatno trebati jedan određeni rok za prilagodbu, za upoznavanje sa svim segmentima ministarstva koje su prihvatili, ali mi 100 dana nemamo. Niti imamo mogućnosti imati 100 dana na raspolaganju, već praktično od ponedjeljka ćemo krenuti u posao, a jasno da će se zajedno s nama ustrojavati, raditi, pratiti nas i trojica ministara iz Domovinskog pokreta, tako da mi ćemo nastaviti punom parom, ako tako mogu reći, već od ponedjeljka“, napomenuo je.

Očito Grmoja nije pročitao naš izborni program

Što je koalicijskim sporazumom između HDZ-a i DP-a usuglašeno? Postavlja se pitanje može li ono što nije usuglašeno u nekakvoj budućnosti postati kamen spoticanja koji će usporavati rad Vlade i donošenje odluka.

„Prošlo je mjesec dana od parlamentarnih izbora, koliko je trebalo da se HDZ i naš glavni koalicijski partner Domovinski pokret usuglasi. Mi smo ovih mjesec dana usuglašavali naš program i fino ga doradili s programom Domovinskog pokreta“, rekao je Bačić.

Mostov Nikola Grmoja izjavio je da niti 3 posto ideja Domovinskog pokreta nije ušlo u program Vlade?

„Očito Nikola Grmoja nije pročitao naš izborni program. Sve ono što je Domovinski pokret najavljivao, mi smo uskladili s programom HDZ-a. Bilo je riječi o deratifikaciji Istanbulske konvencije, mi smo u našem sporazumu definirali da je Interpretativna izjava da se u hrvatskom vrijednosnom sustavu neće kroz zakone uvoditi rodna ideologija, što smo mi jamčili tada kao stranka kada smo predložili i Vladu, kada smo predložili i ratificirali Istanbulsku konvenciju“, napomenuo je.

Pitanje Istanbulske konvencije je riješeno, nađen je model provođenja, rekao je Bačić. Drugo pitanje je bilo ono Muzeja komunističkih žrtava.

„Mi smo jasno i tu rekli da ćemo kroz Povijesni muzej Republike Hrvatske, kroz jedan od postava, naći će se mjesto i za žrtve svih totalitarnih režima, kako fašističkih i nacističkih. Dakle, našli smo mjeru kako s jedne strane da Domovinski pokret svoj program oživotvori kroz mjere, kroz Program Vlade, ali jasno u onom okviru koje ga definira ipak strateški program većinskog partnera, a to je HDZ“, pojasnio je.

Što se mijenja za srpsku nacionalnu manjinu ulaskom DP-a u Vladu? SDSS nije u Vladi, bio je to jedan od uvjeta Domovinskog pokreta.

„Mi smo u našem programu, kojeg smo predstavili Saboru, jasno rekli da ćemo donijeti operativne programe. U tim programima ćemo zajedno s Klubom nacionalnih manjina u Saboru usuglasiti projekte i programe o važnosti za sve nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa i tako i srpsku nacionalnu manjinu“, rekao je Bačić.

Novo Ministarstvo demografije

Hoće li se problem demografskog minusa isključivo prepustiti u ruke DP-a?

„Slažemo se da su demografske mjere, demografske politike multidisciplinarne. Ne može samo jedno ministarstvo revitalizirati u demografskom smislu Hrvatsku. To mora biti projekt koji provode sva ministarstva“, kazao je.

Strategiju demografske obnove Hrvatske - pojasnio je - provodit će resorno ministarstvo.

„Moje ministarstvo ima ogroman doprinos u demografskoj revitalizaciji Hrvatske kroz, primjerice, Nacionalni plan stambene politike koje donosimo. Najviše demografske obnove Hrvatske, pa i iseljavanje ako želite, doprinosi rast životnog standarda. Priuštivo stambeno zbrinjavanje svakako, ali prema iskustvima državljana Europske unije, u trenutku kada te države dosegnu 80% standarda Europske unije, prestaje se s iseljavanjem u razvijenije zemlje. To je plan i naš cilj da mi u mandatu dosegnemo 80% prosjeka Europske unije“, naglasio je Bačić.

Dodao je da će se vrlo brzo izići sa stambenom strategijom koju su konceptualno izradili, te će brzo ići u javno savjetovanje i u Vladu.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti