Banožić: Hrvatska vojska je časna vojska, čvrsto se držimo nulte stope tolerancije na pojavu nedozvoljenih sredstava

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak da je pet pojedinačnih slučajeva otkrivanja kokaina kod vojnika izolirana pojava koja navlači ružnu sliku na Hrvatsku vojsku.

"Nažalost ponekad se pojave vijesti poput ove, a vezani su za izolirane pojedinačne slučajeve u Hrvatskoj vojsci koji nažalost navlače ružnu sliku na Hrvatsku vojsku", rekao je ministar Banožić novinarima nakon svečane akademije u povodu 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga.

Naglasio je i da je riječ o izoliranim slučajevima, da je Hrvatska vojska časna vojska, ali i da će nažalost pojedinačni slučajevi na tako veliki broj vojnika postojati.

Poručio je da je na Ministarstvu obrane i u konačnici cijelom Glavnom stožeru raditi na tim izoliranim događajima, prepoznavati ih na vrijeme i čvrsto se držati stava nulte stope tolerancije na bilo koju pojavu droge ili bilo kakvih drugih nedozvoljenih sredstava.

"Tu je stvar jasna, mi smo dosad u našim akcijama imali mnogo ispitivanja i provodit ćemo ih dalje", naglasio je Banožić. Dodao je da time žele doći do razine koju su postavili kroz rad radne skupine usmjeren na najbolji model uklanjanja svih mogućih opasnosti.

Tu se, dodao je, našla i droga te provode i provodit će i dalje testiranje. Izvijestio je da je dvoje uhvaćenih pripadnika udaljeno s dužnosti, a očekuje postupak za još troje.

Hranj: Trudit ćemo se iskorijeniti takvo ponašanje

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj kazao je također da je riječ o pojedinačnim slučajevima ali i da je takvo ponašanje neprihvatljivo u Oružanim snagama, posebice u pojedinim dijelovima kao što su vojna policija, specijalne snage i počasno-zaštitna bojna.

"Trudit ću se da probamo iskorijeniti takvo ponašanje koliko je to realno moguće, toga će vjerojatno biti i dalje ali naši napori neće nikad prestati", zaključio je Hranj.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Mario Banožić